Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Moedertaol-praot 2023

Fjeestdaoge

Met dank aan De Krantlogohalsteren 25

Vlag breed metJan 607

maand 2023-12 - 20 december 2023

Fjeestdaoge

Brabants boekske 2024
Het voorbije jaar heb ik het Brabants boekske (achttiende editie) kunnen redden, dankzij de geweldige steun van Minerve Pers en de medewerking van vele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Het boekske werd zelfs een groot succes.

Het Brabants boekske 2024 belooft zelfs een nog groter succes te worden. Meestal zijn er ongeveer 50 auteurs die een dialectverhaal of -gedicht aanleveren voor het boekske. Het jaar 2018 was een positieve uitschieter met 55 deelnemers. In het Brabants boekske 2024 zult u echter maar liefst 57 mooie verhalen en gedichten aantreffen. Een prachtig record dus, dat hoop geeft voor de toekomst.

En dan zijn er nog mensen die beweren dat de dialecten in Brabant ten dode zijn opgeschreven. Zo te zien voorlopig nog niet, hoor. Kijk ook maar eens naar de grote aantallen liefhebbers voor de cursus dialectschrijven van Jan van Nassau in Roosendaal!

Weet u wat me dan wel weer verbaast? Dat de auteurs van het Brabants boekske verspreid over de hele provincie Noord-Brabant wonen, maar dat geen enkele auteur woont in het verspreidingsgebied van De Krant regio Wouw. En dat terwijl juist daar de belangstelling voor het dialect zo groot is.

Mocht u belangstelling hebben voor het Brabants boekske, dan zult u nog even geduld moeten hebben. De presentatie ervan vindt plaats op zondag 10 maart 2024, in mfc De Snoeck te Lith (gemeente Oss). Daarna is het pas te koop in de reguliere boekhandel en bij ondergetekende.

West-Brabants Dialectcafé
Ooit werden de eerste Dialectcafés georganiseerd door Heemkundekring Halcherth uit Halsteren. Later voegden zich daar Heemkundekring Het Zuidkwartier uit Woensdrecht en Dialectgenootschap De Berregse Kamer uit Bergen op Zoom bij. Beurtelings organiseerden zij het West-Brabants Dialectcafé. Door de coronaproblemen heeft dit evenement enkele jaren stil gelegen, maar inmiddels heeft het alweer plaatsgevonden in Bergen op Zoom, Ossendrecht en Halsteren. En nu komt het naar Steenbergen. 

Het dialectcafé vindt plaats op zondagmiddag 24 maart 2024 vanaf 13:30 uur (zaal gaat open om 13:00 uur) in Theaterzaal Myra Ceti, Wouwseweg 49, Steenbergen. Het wordt georganiseerd door de onlangs opgerichte Dialectwerkgroep Aon r’uis, een werkgroep van Heemkundekring De Steenen Kamer.

Bij zo'n Dialectcafé mag iedere dialectliefhebber zich aanmelden om een verhaal, een gedicht of een liedje in het dialect te komen voordragen. Maar belangstellenden die zoiets (nog) niet aandurven kunnen ook komen kijken en luisteren. Daarnaast hoort er bij het Dialectcafé ook altijd een hilarische quiz, waarbij het publiek wordt getest op kennis van het eigen dialect en de dialecten van de omgeving. Al met al vormt het Dialectcafé steevast een amusante, leerzame, gezellige en ontspannende middag of avond voor zowel deelnemers als publiek.

Via De Krant regio Wouw ontvangt u uiteraard nog nadere informatie over dit evenement. U weet nu alvast dat u er van harte welkom bent.

10 jaar Brabants
In december 2012 verscheen na negen jaar het laatste nummer van het tijdschrift Brabants, kwartaaluitgave over Brabantse taal, literatuur, muziek, dialect- en naamkunde. Tot groot verdriet van de redactie en van vele abonnees. Na een vergeefse zoektocht naar een nieuwe uitgever werd door Henk Janssen de Stichting Brabants opgericht, die onder andere op zich nam het tijdschrift voort te zetten onder de naam Brabants, kwartaalblad over Brabanders en hun taal. Inmiddels was helaas Michel de Koning, de hoofdredacteur, overleden. Zijn taak werd overgenomen door Jan Luysterburg. 

In maart 2024 ziet nummer 4 van de tiende jaargang het licht en daarmee is de tiende jaargang voltooid. En al die jaren oogstte het blad veel lof vanwege de kwaliteit van de artikelen en illustraties, maar ook vanwege het fraaie uiterlijk en de uitstekende kwaliteit van het papier, waardoor het kwartaalblad een glossy uitstraling heeft.

Ik adviseer u om eens een kijkje te nemen op de site stichtingbrabants.nl, waar u een goede indruk kunt krijgen van de veertig edities die tot nu toe zijn verschenen. En mocht u daardoor de lust bekruipen om u te abonneren op dit fraaie blad, dan kunt u zich via dezelfde site meteen ook aanmelden. Voor de kosten hoeft u het niet te laten.

Feestdagen
De jaarlijkse feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas hebben we gehad, nu zijn de kerstdagen en de jaarwisseling aan de beurt. 

Ik wens u zeer aangename, gezellige, vrolijke feestdagen toe. En als u weer bent 'uitgebuikt' van alle extra ingenomen calorieën, dan kunt u weer fijn uitkijken naar de volgende aflevering van De Krant regio Wouw.

Voor contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Geschreven door: Jan Luysterburg


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 4 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard