Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Ons moedertaol

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Jos Swanenberg.
Jos Swanenberg 300Jos Swanenberg (1968) is bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur bij het departement Cultuurstudies van Tilburg University. Daarnaast is hij sinds 2004 bij de stichting Erfgoed Brabant streektaalfunctionaris voor de provincie Noord-Brabant. Van 1995 tot 2009 werkte hij als dialectoloog bij de afdeling Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onder meer onderzoek naar taal, cultuur en identiteit van jonge en nieuwe Brabanders en schreef verscheidene boeken over dialect in Noord-Brabant. Per 1 januari 2022 is hij in dienst getreden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen om te werken aan het Meertens Instituut.

Yoin van Spijk
Yoïn van Spijk
Yoïn van Spijk (1991) studeerde Italiaans en taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt momenteel als redacteur bij een educatieve uitgeverij. In zijn vrije tijd schrijft hij een grammatica van de dialecten van de Midden-Brabantse Langstraatregio. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Langstraats in Woord en Beeld. Op Twitter (@yvanspijk) en op zijn website Taal aan de Wandel (taalaandewandel.com) schrijft hij over de ontwikkeling van de Germaanse en Romaanse talen aan de hand van infographics.

WAT IS DIALECT?
Een dialect is een taal en daarmee een drager van lokale of regionale cultuur. Daarom werd of wordt er in Noord-Brabant ook in het dialect gezongen of geschreven. Als deel van het Brabantse erfgoed is het onderwerp van documentatie en onderzoek, zoals onder meer te zien is aan de vele dialectwoordenboeken in Noord-Brabant.

Een dialect is op de eerste plaats een taalvariëteit van een bepaalde plaats of streek. Daarnaast staat een dialect in verhouding tot de algemene (nationale) taal, het Nederlands. Dialect wordt in onze samenleving als informele omgangstaal gebruikt; voor formele situaties en als schrijftaal gebruiken we daarnaast de algemene taal.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 19 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard