Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Wor ik geborre ben

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

CorSklSinds augustus 2016 heeft het programma en de website van 'n Lutske Brabants een nieuw item, "Wor ik geborre ben". Het zijn verhalen van Cor Swanenberg, die hij al jaren vertelt bij Lokaal7, de lokale omroep van de gemeente Sint Michielsgestel.

De Berlicumse schrijver-verteller-zanger Cor Swanenberg (27 februari 1942, Rosmalen) was leraar Engels en Duits. Hij publiceerde daarnaast een groot aantal boeken, die meestal over Brabant gaan en waarvan ongeveer de helft in dialect is geschreven. Hij vertelt en zingt in zijn dialect. Toen hij 25 jaar met zijn Meierijs op de planken stond, verscheen de CD Dik vur mekare.
Met zijn oudste zoon Jos verzorgde Cor het grote Meierijse woordenboek Eige grèij en de bundel Oost-Brabants. Later leidde die samenwerking tussen vader en zoon tot de publicatie van Op goei gevuul, de vormleer van het Meierijs en tot het Brabantse spreekwoordenboek Bij wijze van spreuken.
Cor stelt al bijna dertig jaar de Brabantse Spreukenkalender samen. Zijn meest recente boeken zijn Mi de muziek mee (met CD!), De Kroniek van Aaderode, Met de kont in de boter en Nou houdoe dan. Swanenberg was medewerker van het pro­gramma Op z’n Brabants op Omroep Brabant. Tegenwoordig is hij redactiesecretaris van het tijdschrift Brabants en werkt mee aan onze website.

Cor werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur en in 1997 kreeg hij de Ad de Laat­prijs voor zijn publicaties en activiteiten voor en in het Brabantse dia­lect. In 2007 kregen Cor en Jos de dialectprijs De Vergulde Klomp.
Swanenberg was de winnaar van het Brabants Dialectenfestival 2006, categorie gedichten. Hij kreeg de dialectpenning verbonden aan de schrijfwedstrijd die tweejaarlijks in Lieshout gehouden wordt voor zijn gedicht Verlorre bruurke.
Swanenbergs jongste CD heet ‘Lest best’, een mengeling van Brabantse humor in conference en liedjes. Veel succes heeft hij de laatste jaren met zijn dialectcolumns die hij schrijft onder de schuilnaam Klaas van Bètte. Ondertussen zijn daarvan zeven bundels verschenen. Deze colums zijn ook op onze website te beluisteren.
Cor Swanenberg is getrouwd met kunstenares Nelleke de Laat (1946, Berlicum). Zij hebben twee zoons: Jos (streektaalfunctionaris van Noord-Brabanten en hoogleraar Diversiteit in Talen aan de Universiteit van Tilburg) en Gurt (kunstschilder).
Met de Dungense accordeonist Henk Verhagen (o.m. leider van de befaamde volksdansgroep Brabants Bont) trekt Swanenberg door het land met een programma dat Humor op z’n Brabants heet. Het is een vertolking in het Oost-Brabants van liedjes en conference. Met Henk Verhagen en Annelieke Merx maakte Swanenberg o.a. de dialect CD’s Maria in Brabant en Onderweges nor Kèrs’mis.

Hieronder kunt u luisteren naar de verhalen van Cor Swanenberg, onder de titel "Wor ik geborre ben".

Wor ik geborre ben 2024
Wor ik geborre ben 2023
Wor ik geborre ben 2022
Wor ik geborre ben 2021
Wor ik geborre ben 2020
Wor ik geborre ben 2019
Wor ik geborre ben 2018


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 13 juni 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard