Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

254. Het Swaentje

FotoLB BM 254Het pand Snellestraat 30 heeft als huisnaam ‘Het Swaentje’. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 30 heeft als huisnaam ‘Het Swaentje’. In 1645/46 is de houten voorgevel vervangen door een stenen voorgevel. In de loop van de 18e en 19e eeuw is het geheel ingrijpend verbouwd. De huidige voorgevel dateert uit het begin van de 19e eeuw. De pui dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Inwendig zijn diverse elementen van de oude 17e-eeuwse kern van het pand bewaard gebleven. Zo zijn er nog oude kelders, ook zijn de 17e-eeuwse samengestelde balklagen nog aanwezig. Het staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw bestaat uit een voorhuis met een smaller vast achterhuis. Het voorhuis heeft een kelder, begane grond, verdieping en zolder onder een haaks op de voorgevel gesitueerd zadeldak met schild. Het dak is gedekt met rode pannen. Het smallere achterhuis heeft een kelder en begane grond onder een plat dak. Het perceel is geheel bebouwd. De voorgevel is twee vensterassen breed, is opgetrokken in baksteen, geschilderd en heeft een gepleisterde plint. Op de begane grond is een houten pui met puibalk. Deze bevat links en rechts van een centrale winkelingang met bovenlicht een venster met bovenlicht, boven een borstwering. Boven de puibalk is een rollaag zichtbaar. Op de verdieping zijn twee vensters met 6-ruits schuiframen. Uiterst links en rechts in de gevel zijn enkele staafankers zichtbaar. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, houten fries en een kroonlijst.

Het achterste gedeelte van het voorhuis is onderkelderd. Hierdoor ligt de begane grond vloer van het voorhuis 40 cm boven peil. Deze kelder was destijds niet toegankelijk en had oorspronkelijk een ingang vanuit de gang links in het pand. Deze gang is het restant van een inpandig steegje. De winkel op de begane grond is door middel van een binnenpui van de achterliggende ruimtes gescheiden. De kelder onder het achterhuis zorgt er ook voor dat de begane grond van het achterhuis iets boven peil ligt. Deze kelder is toegankelijk vanuit het links van het pand gelegen steegje en is in gebruik bij het linker buurpand. De trap naar de verdieping en zolder ligt in het achterste gedeelte van het voorhuis. Tegen de linker zijmuur van het voorhuis zit op de verdieping een stookplaats. In de rechter achterhoek van het voorhuis loopt een groot rookkanaal. De eerste verdiepingsbalklaag van het voorhuis bestaat uit vier vakken moer- en kinderbalken, met hol en bol geprofileerde sleutelstukken. De kap van het voorhuis is in het begin van de jaren 1980 vernieuwd. De kelder onder het achterhuis heeft een tongewelf in de breedterichting, de balklaag is samengesteld.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard