Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

134. Karakteristieke bouwmassa

FotoLB BM 134Koningsweg 28-30 vormt een geheel met het buurpand Koningsweg 24-26. Foto: Josephine Peren.

De nummers 28 en 30 van de Koningsweg vormen gezamenlijk één bouwwerk met een beneden- en bovenwoning, bestaande uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een zadeldak. Het pand vormt één bouwmassa met het in opzet gespiegelde buurpand Koningsweg 24-26 en is gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect J. Dony. Sinds september 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel heeft een onderverdeling in twee assen. Op de rechteras bevindt zich de dubbele deuropening onder een brede luifel. Met daarboven twee bovenlichten met nog de originele vulling met glas-in-lood. De luifel rust aan de zijkanten op twee ranke colonnetten, die op een lage borstwering staan en een natuurstenen basement en een voluutvormig kapiteel hebben. Beide gevelopeningen zijn geplaatst onder een dubbele ontlastingsconstructie met een natuurstenen latei en een strekse boog.

Het hoge venster op de verdieping is uitgevoerd als middeleeuws kruiskozijn, met draairamen met een vaste stijl in het onderste gedeelte en glas-in-lood in de vaste bovenlichten. Het kruisvenster is geplaatst op een natuurstenen onderdorpel en heeft aan de bovenzijde een hanenkam (= boogvormige strek) met hoeken sluitstenen. De onderramen zijn voorzien van luiken. Dit deel van de gevel eindigt met een fries van siermetselwerk op een hardstenen waterlijst, geleed door de klossen waar de bakgoot op rust. Ter hoogte van de verdiepingsbalklagen bevinden zich smeedijzeren smeedankers.

De linker vensteras heeft een karakteristieke opbouw met een driekantige erker ter hoogte van de begane grond, gevolgd door een tweede erker met een kleinere grondslag op de eerste verdieping. De versmalling is vormgegeven door middel van drie geknikte dakvlakken, gedekt met loden schubben. Ook de afdekking van de erker op de eerste verdieping is hiermee belegd. De hoge vensters van de erkers kennen een tweedeling met een onderraam, voorzien van een luik en een in glas-in-lood uitgevoerd vast bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een boven de bakgootlijst uitgemetselde, smalle topgevel. Daarvan is het bovenste deel betimmerd en voorzien van een dakveer. In de topgevel is een drieledig breed venster opgenomen met een onderraam en glas-in-lood bovenlichten. Het venster steekt uit ten opzichte van het gevelvlak, zodat de onderdorpel van het kozijn op consoles rust. Rechts van de topgevel is een met loden schubben gedekte dakkapel, gesierd met een piron. Het draairaam is modern. Het merendeel van de vensters behoort nog tot de oorspronkelijke bouwtijd.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard