Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2023

Vriendschappen, de spiegels van het leven

Aapjes int

Van 26 januari t/m 1 februari 2023 vindt in Nederland en Vlaanderen de Week van de Poëzie plaats. Voor de stichting actieve senioren schreef ik mijn visie op vriendschap. Lees mee!

Vriendschappen kleuren voor mij het leven.
Elke vriendschap heeft iets bijzonders, een eigenheid. Vaak gerelateerd aan de tijd waarin ze ontstonden.

Samen met de ander je jonge jaren opnieuw beleven. Lachen om de verhalen van onze jeugd. De rituelen voordat we uitgingen, de eindeloze rij bessenjenevers en de perikelen rond vriendjes. Jeugdvriendschappen zijn onvergetelijk en lopen mee in het leven.

Ook vanuit het werk zijn er vriendschappen, sommigen dateren uit de tijd zonder computers, een tijd van handgeschreven brieven en faxen. We zijn elkaars wel en wee blijven volgen. Af en toe drinken we een wijntje en houden het verleden levend. Ook na mijn laatste baan lopen er vriendschappen door. In deze na-werktijd zien we elkaar met enige regelmaat en kijken dan met veel plezier terug in de tijd. Aanpakken was vanzelfsprekend, samen de schouders ergens onderzetten maar wel met eindeloos veel humor. Toen en nu nog steeds.

Een octaaf lager zingen…
Voor mij is ook de liefde voor muziek een bron van vriendschap. Samen in een koor zingen, concerten bezoeken. We bespreken de dissonanten van het lijf, en mopperen dat we de hoge C niet meer zo vlot kunnen halen. We constateren dat we op deze gevorderde leeftijd het levenslied een octaaf lager moeten zingen.

En ook activiteiten binnen de Stichting actieve senioren leveren leuke momenten en vriendschappen op. Het is in deze leeftijdsfase anders: je hebt meer tijd voor vakantie en ontspanning, maar ook tijd om een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk aan te pakken. Zo ben ik gaan schrijven, doe aan yoga en ik ben gastvrouw bij de Zomerschool. Sommigen gaan veel vrijwilligerswerk doen, anderen meer gefaseerd in het jaar. In welke vorm je dat ook doet: je ontmoet er nieuwe mensen, het brengt je veel. Ook in deze periode, de tijd waarin het in de wereld onrustig is. Vaak gaat dat om grote zaken, waar je zelf niets aan kunt doen. Het zijn dan de kleine dingen, zoals een samen een bakje koffie op de markt drinken, elkaar een appje sturen, die echt het verschil maken en die jou je gedachten laten verzetten.

Vriendschappen geven energie.
Het naar elkaar omkijken als het minder gaat. Elkaar scherp houden! Vriendschappen zijn de spiegels van het leven.

foto: de spiegeltjes komen van de site van Etsy


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard