Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

102. Neorenaissance halsgevel uit 1887

FotoLB BM 102Het pand aan de Hooge Steenweg 13 heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwstijl, de bouwmassa en de situering.
Foto: Josephine Peren

De winkelwoning aan de Hooge Steenweg 13 bevindt zich op een smal en diep perceel. In 1635 werd de woning vermeld onder de naam ‘De Drie Stokvisschen’. Op de kelder na is het complex in 1880 geheel vernieuwd. Daarna is het later diverse keren aan de achterzijde uitgebreid. De gevel is in 1887 voor het pand gezet. Er zijn vijf niveaus: kelder met tongewelf in de lengte van het perceel, begane grond, eerste en tweede verdieping en een zolder. Het zadeldak is aan de achterzijde voorzien van een dakschild. Sinds maart 2005 staat het aangewezen als een gemeentelijk monument.

Deze neorenaissance halsgevel uit 1887 is drie vensterassen breed en gemetseld in staand verband, waarin speklagen en hoekblokken zijn toegepast. Boven de moderne winkelpui op de begane grond bevindt zich een uitkragende lijst die de overgang naar de eerste verdieping markeert. De drie vensteropeningen op de eerste verdieping hebben een steens rondboog met een uitkragende boogrug. De aanzetstenen van de boog sluiten aan op de speklagen. Deze zijn gesierd met een console die aansluit op de uitgemetselde boogrug. De boogvelden hebben siermetselwerk in gele, rode en zwart gekleurde stenen in een orthogonaal patroon (haaks) . Een gemetselde lijst scheidt de eerste verdieping van de tweede.

De drie vensteropeningen op de tweede verdieping hebben een steens korfboog met aanzet en sluitsteen. De boogvelden zijn gevuld met gele, rode en zwarte stenen in een diagonaal patroon. Boven de vensters bevindt zich een kroonlijst die gedragen wordt door vier robuuste consoles. De moderne vensters met stolpende onderramen en een bovenlicht op zowel de eerste als de tweede verdieping, zijn geplaatst voor de oude, negentiende-eeuwse kozijnen.

De hals van de gevel is aan weerszijden voorzien van een gemetselde pilaster en een klauwstuk (= zij- of vleugelstuk) met voluten (= krullen). De hals is afgesloten met een gebogen fronton dat gedeeld is door een gemetselde en uitkragende naald. Deze naald is net als de korte hoekpilasters van de geveltop voorzien van een granaatappel. Het venster in de hals heeft een steens korfboog met aanzetstenen en een sluitsteen. Het boogveld bevat een steen met daarin het jaartal 1887. Het venster is modern. Alle verdiepingsvloeren bestaan uit enkelvoudige balklagen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard