Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

056. Restant van een voormalig gehucht

FotoBM 056De 18e-eeuwse boerderij aan de Herven 58 is een van de laatste restanten van het voormalige gehucht De Herven. Foto: Josephine Peren

De Herven bestond oorspronkelijk uit lintbebouwing van enkele huizen en boerderijen. De 18e-eeuwse boerderij aan de Herven 58 is gelegen op een verbreed stuk dijk en vormt een van de laatste restanten van het voormalige gehucht. De boerderij bestaat uit een woon- en een bedrijfsgedeelte. Het woongedeelte omvat een tongewelfde kelder, een begane grond, een zolder en voorheen een vlieringzolder onder een zadeldak met wolfeind. Het driebeukige bedrijfsgedeelte heeft een begane grond en een slietenzolder (= hooi- of korenzolder), onder een deels met pannen en deels met riet gedekte kap. Sinds maart 2005 staat het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

Deze 18e-eeuwse boerderij heeft waarschijnlijk een oudere oorsprong: het woongedeelte bevat laat 16e- of vroeg 17e-eeuwse elementen. Zoals de drie eiken gestapelde spanten en de kelder met tongewelf.

Centraal in het midden van de voorgevel bevindt zich de toegangsdeur met bovenlicht. Aan weerszijden ervan zitten twee grote, oorspronkelijke vensteropeningen met moderne kozijnen, die aan de bovenzijde voorzien zijn van anderhalfsteense strekken. In de gevel zijn enkele muurankers aangebracht, die deels nog oorspronkelijk zijn. Op de hoek met de kopgevel van het woongedeelte is een kleine steunbeer aangebracht. Vanaf het maaiveld is een strook metselwerk vertind. De gevelindeling van het stalgedeelte is met de verbouwing van 2002 gewijzigd en toont thans een repeterend patroon van afwisselend kleine ramen en deurtjes.

De kopgevel van het woongedeelte heeft aan de onderzijde drie kleine steunberen. Die komen in hoogte overeen met die van de vertinde strook metselwerk. Op de begane grond bevinden zich drie moderne ramen, op de verdieping twee en ter hoogte van de verwijderde vliering een enkel venster. De hoogte van de vensters neemt per niveau af. Oorspronkelijk konden alle vensters worden afgesloten met luiken. Hiervan zijn de duimen in het kozijn en de wervels om de luiken mee vast te zetten, nog aanwezig. In de gevel bevindt zich een aantal balkankers.

De bakstenen kopgevel van het bedrijfsgedeelte is in kruisverband gemetseld. In het midden bevindt zich een brede doorgang naar het stalgedeelte. Deze gevelopening is voorzien van een korfboog met hardstenen aanzetstenen. In de dagkanten zijn de hardstenen duimblokken van een dubbele deeldeur zichtbaar. Ter plaatse van de linkerzijbeuk is nog een oorspronkelijke mestdeur. Aan de rechterzijde vindt men een stalraam, links van de grote deuren is een waterpomp met natuurstenen waterbak aanwezig. Op het niveau van de (hooi)zolder bevindt zich een kozijn met een luik. Het woon- en stalgedeelte worden van elkaar gescheiden door een brandmuur, die een stuk boven het dakvlak van de schuur uitsteekt.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard