Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Nieuwe single Martijn Kuijten alias Onze Martinus ‘Liever’

Ode aan de liefde, album fungeerde als verwerkingsproces na zware tijd, release op 22 september. ‘Liever’ is de derde single van het aanstaande solodebuutalbum van de Gemertse singer-songwriter Martijn Kuijten alias Onze Martinus.

Een ode aan de liefde en een uiting van dank aan zijn vriendin. “Meestal staan we er niet bij stil, maar vooral in moeilijke tijden maken de mensen die het dichtst bij je staan het verschil. Dus bij deze wil ik ons Yvonne nogmaals bedanken, want zij was er voor mij toen ik haar nodig had.” Kuijten – voorheen voorman van Op Zoek Naar Johan, lid van Mannen Met Baarden en meer recent deel uitmakend van Omroep Brabant TV-programma Vergane Glorie met Ruud van den Boogaard en Björn van der Doelen – heeft een roerige periode achter de rug. Het schrijven van het album was voor hem een soort verwerkingsproces. Het volledige en titelloze album verschijnt op 22 september, met een officiële presentatie in de Rozenknop in Eindhoven op 24 september 2023.

Onze Martinus Liever single artwork intDe afgelopen maanden stonden voor Kuijten in het teken van Vergane glorie. Onder regie van Frank van Osch maakte hij samen met Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard negen afleveringen voor Omroep Brabant TV over eigengereide mensen van vrûûger die niet echt in de pas liepen. De komende periode gaat de focus op de release van zijn eerste soloalbum, een bijzonder openhartig werk. Ruim vijf jaar geleden kreeg Kuijten totaal onverwacht te horen dat hij een lekkende hartklep had. “De angst greep me bij de keel en voor ik het wist lag ik op de operatietafel. Ik was destijds samen met mijn vriendin druk met plannen maken voor de toekomst. We hadden eigenhandig ons huisje verbouwd, maar met de poes tevreden op de vensterbank bleef onze kinderwens onvervuld, tot verdriet van ons beiden. Zo zag ik met eigen ogen dat het leven niet altijd maakbaar is.” Maar de mens is flexibel, stelde Kuijten vast. “Na de revalidatie begon ik met wandelen. Samen wandelden we door de Peel, we kochten een camper en ik schreef liedjes, zoals ik dat al vijfentwintig jaar doe. En opeens was daar weer even dat onbezorgde gevoel, wat ik dacht voorgoed kwijt te zijn. Het is dan ook zeker geen treurig album, eerder een nieuw begin.”

Onze Martinus album cover artwork intMartijn Kuijten alias Onze Martinus
Martijn Kuijten werd geboren in Waspik en verhuisde op twaalfjarige leeftijd van het gebied dat bekendstaat als de Langstraat naar het Brabantse Peeldorp Gemert. Als twintiger reisde Kuijten de gehele wereld rond, maar keerde altijd weer terug naar de Peel. Door de jaren raakte hij vergroeid met deze streek, met de rust, de ruimte en de horizon. Met Gemert als uitvalsbasis speelde hij de afgelopen twintig jaar door het hele land met verschillende bands, waaronder Mannen Met Baarden, Op Zoek Naar Johan en recent met het gezelschap van Vergane Glorie. De ‘geboorte’ van Onze Martinus betekent het debuut van Kuijten als soloartiest.

Onder welke naam en in welke samenstelling Kuijten ook musiceert, het zijn altijd persoonlijke liedjes in de folktraditie, portretten van gewone mensen, met een lach en een traan. Liedjes over de drinker, de denker, de dromer en zijn droom, die één ding gemeen hebben: een goed verhaal. Onze Martinus zingt in het Nederlands, maar onmiskenbaar met een Brabantse tongval. “Omdat ik door al dat rondzwerven mijn streektaal ben verloren, gebruik ik de taal die het dichtst bij mijn gevoel komt en dat is het Brabants.”


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard