Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Ruuds verhalen

De Kerstman in Best 2005

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

RuudDe Kerstman in Best 2005

Door een, te vroege, kerstadvertentie werd ik, twee weken voor Sinterklaas, plotseling gewaar, dat ik nog geen kerstverhaal geschreven had. Sterker nog: ik had er in de verste verte niet aan gedacht, laat staan enig idee waar ik het over zou hebben. Ik had wel een paar leuke plannetjes maar die hadden niks met Kerstmis te maken. Of het zou moeten zijn dat de Kerstman, die ten slotte alleen rond Kerstmis Best aandeed, zich kon verbazen over de veranderingen die zich hier hadden voltrokken. 

Ik stel me voor dat hij, evenals z’n rendieren, zich het apelazarus zou schrikken van de nieuwe kiosk, op het plein voor het gemeentehuis. Misschien ziet hij het, in het gunstigste geval, als een prima stalling voor z’n dieren. Er zou zelfs nog plaats, in overvloed, zijn voor z’n slede en een lading cadeaus. Dat lieve meisje Demmers, wil er dan graag voor zorgen, dat de paaltjes, bij de ingang van het plein, tijdelijk, zullen verdwijnen.
Ook de busbaan, in de heivelden, zou zeker een geweldige teleurstelling voor hem zijn.
Vorig jaar had hij daar het snelheidsrecord voor kerstspannen gebroken. Er was geen politieauto geweest die hem daar bij kon houden. Nu was de weg tot in een vage toekomst voorbehouden aan de buurtbus. En met dat dertigkilometer-wegennet, waar half Best mee was toegerust en waar geen mens zich aan de voorgeschreven snelheid hield, zou hij zijn gespan niet meer eens lekker uit kunnen proberen, wat toch af en toe nodig is. De beesten, die zijn slee voortbewegen, heten niet voor niets rendieren.

Eveneens, uiterst verbaasd, zal hij staan te kijken van al die gebouwen die in het centrum nog fier overeind staan en die, vorig jaar kerstmis, op een sloperslijst prijkten. Het is er allemaal nog: het gemeentehuis, de Boterhoek, de woningb…… pardon de Molenstraat, de Boerenbond, de bioscoop. Op een pizzazaak na en het gezellige hotel, waar hij nu al jaren logeerde, is er niks verdwenen. Er is zelfs een prachtig bouwsel bijgekomen: Zonnewende.
Zo’n zonnige naam brengt meteen een heleboel warmte in het centrum, tijdens deze koude, donkere tijd rond Kerstmis. Dat is dan het eerste jaar, zolang hij het zich zal kunnen herinneren, dat er meer gebouwd werd, dan gesloopt. Mogelijk had hij het vorig jaar verkeerd begrepen en was bedoeld: deze eeuw wordt het allemaal afgebroken. Er was trouwens aan al die gebouwen geen steentje sleet te bekennen.

Maar een aangename verrassing, misschien wel de grootste, zal voor de kerstman vanzelfsprekend de Natuurbrug, over de Boschdijk zijn. Daar kunnen zijn trouwe rendieren zich nog eens uitleven. Natuur was toch al een schaars artikel in Nederland. Sneeuw met Kerstmis was er al jaren niet, daarom had hij destijds wielen met winterbanden onder zijn slee laten monteren en zich meteen een airbag en zelfontdooiende achteruitkijkspiegels aan laten smeren.
De belastingvrijstelling van de kerstpakketten zal wel in goede aarde vallen bij de Kerstman, neem ik aan, zo kan ie nog eens wat extra’s doen. Alleen de cadeauwensen die op de diverse verlanglijstjes prijken, zullen hem wel een stevige hoofdpijn bezorgen. Wat moet ie denken van een dames-spaghetti-top, een iPod shuffle mp3-speler, een MSN-webcam voor of een beertender met levelindicator. Hij had zich voorheen ook al eens vergist. Toen iemand om een Tomtom 700 vroeg, kwam hij met een drumstel aan zetten.

Wij waren, vroeger, al blij als we een paar zelfgebreide sokken kregen, maar tegenwoordig moet het op z’n minst iets zijn, met een massa pixels, ettelijke megawatts en een paar duizend kilobytes. Gelukkig dat oliebollen nog steeds oliebollen heten en d’r ook nog zo uit bleven zien. Dat Santa Claus het steeds meer gaat winnen van Kerstman is al droevig genoeg.

De kerstbomen, kerstslingers en bewegende kerstfiguren, zullen de Kerstman best bevallen en dit jaar staat daar hoog in de lucht ook nog de pasgepoetste, oogverblindende haan van Odulphus als extra blikvanger. Een Kerstcadeautje voor de initiatiefnemers zou hier zonder meer op z’n plaats zijn. Misschien in de vorm van een liter ”Eaudulfust”. Per persoon natuurlijk!

Ik vraag me af of zo’n profane figuur, als de Kerstman, kennis zal willen maken met onze nieuwe pastoor en of die dat trouwens op prijs zou stellen. In feite liggen die twee werelden, van enerzijds dat arme Kindje in een kribbe en aan de andere kant die potsenmaker met al zijn glitter en overdaad, zo buitengewoon ver uit elkaar, dat ze niet met elkaar door een deur kunnen. Maar ik denk, als je een redelijke middenweg kunt vinden, dat het elkaar ook weer aanvult. Door die kribbe in de stal, ga je de betrekkelijkheid van dure geschenken en eetfestijnen zien. Wie is er bovendien niet opgelucht, dat er na een maand van pepernoten, Glühwein, kerstkrans en oliebollen weer eens gewoon een portie boerenkoolstamp opgeschept wordt.

Toch een fijne kerst gewenst!!


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard