Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Ruuds verhalen

De Kerstboom

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ruud

De Kerstboom

Toen ik afscheid nam van mijn familie in het bos, had ik niet het flauwste vermoeden wat me ging overkomen. Het enige wat de oudere bomen mij konden vertellen was, dat ze nog nooit meegemaakt hadden dat er ooit een boom in het bos teruggekomen was en dat alleen e fraaiste bomen meegenomen werden. Ik berustte daarom in mijn situatie, had trouwens ook niet veel keus door die klont zand aan mijn wortels en liet me, samen met een aantal lotgenoten, in een open vrachtwagen proppen en zo begon mijn bestaan als kerstboom.
Ik merkte al vlug dat de kerstmis zonder kerstboom niet compleet was en voelde me daarom toch wel een beetje trots. Was ik niet voor niets uit m’n levenspatroon gerukt en het mooiste moest nog komen: ik werd opgetuigd met slingers, bellen en ballen en een piek en zelfs toegezongen alsof we zojuist kampioen waren geworden:

O dennenboom o dennenboom,
wat zijn je takken wonderschoon!

Iedere voorbijganger komt even de natuurlijke bosgeur opsnuiven, ondanks dat onze naalden en takken nog vol zitten met allerlei beestjes, het bewijs dat we geen nepboom zijn, maar recht uit de natuur komen. Dat kun je niet zeggen van zo’n dikke Kerstman die geregeld in beeld komt. Het is goed te zien dat het een gewone man is die een baard om z’n kin heeft gehangen, om te suggereren dat ie al eeuwenoud is, waar de kindjes dan weer intrappen.
De ouderen niet, dat merk je ook aan de liedjes die zij zingen:

O dennenboom o dennenboom,
’n ledlamp vreet veel minder stroom
en kaarsjes zijn ook afgedaan,
omdat die niet vanzelf uitgaan,
o dennenboom o dennenboom,
hoe oud is toch jouw chromosoom?

De meeste mensen staan er niet bij stil dat wij er al veel eerder waren dan Adam en Eva, dat die twee in de takken van onze voorvaderen mochten overleven. Het verhaal is nog heel bekend in ónze overlevering. Bijvoorbeeld ook hoe erg ze het vonden, dat ze geen kind geweest zijn, dat is goed te begrijpen als je ziet hoe de kindjes van nu van Sint Nicolaas en het kerstgebeuren kunnen genieten. Wij weten ook dat Adam en Eva vegetariër waren. Dat kwam hoofdzakelijk omdat, alles wat eetbaar was, veel sneller liep dan zij, zelfs een kerstgans konden ze niet bijhouden. En pijl en boog moest nog uitgevonden worden.
Wij waren er intussen wel achtergekomen, dat na Driekoningen de meeste kerstbomen in de oven zouden eindigen. Ik hoop voor mezelf dat de dans mag ontspringen en in een mooie tuin tussen de kerstklokjes en een bellenplant wordt gepoot.

Klokjes hier, belletjes daar, balletjes overal.
Groot en klein zit bij de boom, bij het kribbetje en de stal.
Lampjes hier, lichtjes daar, ledjes overal.
Die dan nog niet meedoet is een hopeloos geval.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard