Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2019

Het vastentrommeltje

vasten 200Dit wordt ie, mijn vastentrommeltje voor de komende tijd. Even de handrem op het zoet. Mijn vastentijd begint, net als vroeger, direct na Carnaval. Het askruisje, zoals ik dat vroeger na de mis op Aswoensdag ophaalde, laat ik even voor wat het is. Het is een teken van boete. Ik vind dat het met mijn zonde eigenlijk wel meevalt.

Trommelbewaarder
Vanaf Aswoensdag tot aan Paaszaterdag stonden er in mijn jeugd zes trommeltjes op de hoge keukenkast. Moeder was trommelbewaarder. Alles wat we kregen aan snoep en koek verdeelde ze eerlijk. Niet alle snoep was ingepakt. Nogal eens kreeg je in een winkel iets lekkers zonder papiertje. Vaak een snoepje van een zweterige soort. Met wat geluk klonterde er een tweede aan vast. Je keek er dan even naar, maar nee, je was goed ingeprent. In de punt van de jaszak bewaarde je het voor het trommeltje. Het was echt een zonde als je het opsnoepte. En als je iets niet wilde, was het dat je vlak voor Pasen in de biechtstoel, met het schaamrood op de kaken, moest zeggen: ik heb stiekem gesnoept. In de beleving van een kind is veertig dagen vasten heel erg lang. We keken dan ook erg uit naar Pasen. Met het overvolle trommeltje in het zicht moest je op Goede Vrijdag eerst nog naar de mis. Ik voel nog mijn knokige knieën op de harde kerkbank. Er kwam maar geen einde aan de veertien staties op de berg Golgotha.

Toen het eenmaal Paaszaterdag was gingen we los. De trommeltjes kwamen van de kast. Daarin een mix van groot en klein snoepgoed. Soms zag het er niet uit. Maar dat deerde niet. Al snel waren onze trommels leeg en sloeg de misselijkheid toe. Voor mij was er daarna altijd de vaste prik, een lang aanhoudende tandpijn.

Meedoen?
Ik zie mijn hernieuwde start met het Vastentrommeltje als een pittige uitdaging. Ik ben nu de trommelbewaarder en zal zelf het beheer tot een goed einde moeten brengen. Mijn verjaardag in maart is gelijk een goede testdag. Gewoontegetrouw rollen de eitjes die dag ruimhartig binnen. Ik hoop dit jaar verschoond te blijven van de chocolade kiloknallers. Hoewel ik een paasei of kleine haas in de smaak karamel of zeezout zeer kan waarderen beloof ik dat ik mijn trommel bij de hand houd.

Wil je met me meedoen en ook veertig dagen niet snoepen ? Zorg er dan voor dat je op woensdag 6 maart een ruim trommeltje hebt. Mocht je willen starten met een askruisje dan kun je op die dag de Sint Jan of een andere kerk binnenlopen. Gewoon tijdens een van de missen. Het is niet nodig een afspraak te maken.

Gepost door Koosje de Leeuw

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard