Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

265. Zowel woon- als winkelfunctie

LBDit hoekpand met zowel een woon- als winkelfunctie is kenmerkend voor de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Foto: Josephine Peren

Dit hoekpand is gelegen op de hoek van de Van Noremborghstraat en de Jonge Voetboogstraat. Het bouwdeel dat op de Van Noremborghstraat georiënteerd is, heeft drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en zolderverdieping. Het dakschild aan de Van Noremborghstraat is uitgevoerd als mansardedak, het dakschild aan de achterzijde is uitgevoerd als zadeldak. Het bouwdeel dat op de Jonge Voetboogstraat georiënteerd is, doet deinst als bakkerij en heeft één niveau onder plat dak. Het pand maakt onderdeel uit van een gesloten bouwblok. Het staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel is op begane grondniveau wit geschilderd. De voordeur van de woning (Van Noremborghstraat 11) heeft een portiek met drievoudige rondboog. Aan de rechterkant van de portiek bevindt zich een tweeruitse winkeletalage. Aan de linkerzijde bevindt zich een driezijdige erker. De erker heeft een hardstenen onderdorpel en wordt van de twee kleppende bovenlichten gescheiden door middel van een hardstenen latei. Het linker bovenlicht heeft een glas-in-lood raam en een opgedekte roede. Het rechter bovenlicht is afgetimmerd. Boven de bovenlichten bevindt zich een halfsteens rollaag.

Op eerste verdiepingsniveau bevindt zich boven de voordeur een venster. De vensteropening heeft een hardstenen onderdorpel, het venster heeft een vast onderraam en een kleppend bovenlicht. Dit bovenlicht heeft een glas-in-lood raam en heeft twee horizontale opdekroeden. Aan weerszijden van dit venster bevinden zich twee identieke dubbelvensters. Deze zijn van elkaar gescheiden door een smalle muurdam. Door de aanwezigheid van een brede plantenbak op klossen ter hoogte van de onderdorpel, vormen deze vensters een duidelijke eenheid. De gevel wordt afgesloten met een steens rollaag, met daarboven een ver overstekende bakgoot. Het dakschild heeft drie dakkapellen. De middelste dakkapel heeft drie vensters, de beide andere hebben twee vensters. Enkele van de ramen zijn oorspronkelijk en voorzien van twee horizontale opdekroeden. De overhoekse gevel is op begane grondniveau voorzien van een vernieuwde winkeldeur. Op eerste verdiepingsniveau is een driezijdige erker aanwezig. Deze erker heeft eenvoudige onderramen en glas-in-lood bovenlichten. Deze zijn voorzien van twee horizontale opdekroeden.

De rechter zijgevel heeft in het midden een smal risaliet, met daarin een deur met bovenlicht. De deur heeft aan weerszijden een gemetselde penant, waar het bredere bovenlicht als het ware op rust. Op eerste verdiepingsniveau heeft het risaliet een venster met een raam en glas-in-lood bovenlicht. Aan de linkerzijde van het risaliet bevindt zich op begane grondniveau een venster en een tweeruits winkeletalage. Op eerste verdiepingsniveau is een zelfde venster, met eenvoudig onderraam en glas-in-lood bovenlicht. Aan de linkerzijde van dit venster bevinden zich twee kleinere vensters. Op zolderniveau bevinden zich drie kleine vensters in de geveltop. Deze vensters worden gescheiden door halfsteens muurdammen. In de top van de gevel bevindt zich een minuscuul venster. Alle gevelopeningen zijn voorzien van een halfsteens rollaag en hardstenen onderdorpels. Aan de rechterzijde van het risaliet bevindt zich het deel van de zijgevel, dat behoort bij de bakkerij. De gevel heeft op begane grondniveau drie vensteropeningen met steens rondboog. De vensters hebben een onderraam en halfrond, tweeruits bovenlicht. Boven deze vensters bevinden zich drie rechthoekige gevelopeningen onder een halfsteens rollaag. In de gevelopeningen zijn ventilatieroosters aangebracht.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 18 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard