Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

263. Net buiten eerste stadsmuur

FotoLB BM 263Het pand Snellestraat 40-42 ligt net buiten de voormalige, eerste stadsmuur. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 40-42 ligt aan de westelijke zijde van de Snellestraat, in het bouwblok tussen de Snellestraat en de Postelstraat, recht tegenover de Minderbroedersstraat. Het gebouw ligt net buiten de eerste stadsmuur en in de zichtlijn van de Minderbroedersstraat. De gevel van het pand vormt hierdoor een straatbeeldafsluiting. Het perceel liep oorspronkelijk door tot aan de achterliggende Postelstraat.

Het gebouw bestaat uit een voorhuis met een vast achterhuis. Het perceel is volledig bebouwd. Het voorhuis heeft een deels onderkelderde begane grond (achterste gedeelte), twee verdiepingen en een zolderverdieping met een borstwering. Het achterhuis bestaat uit een begane grond, insteekverdieping, twee verdiepingen en een zolderverdieping met een borstwering. Het achterhuis bestaat uit een begane grond, insteekverdieping, twee verdiepingen en een zolderverdieping met borstwering. Een en ander onder een schilddak met de nok haaks op de voorgevel. Onder het achterhuis zit een dichtgestort keldertje. Het dak is gedekt met rode muldenpannen, in het dakvlak aan de voorzijde zit een dakkapel. Achter het pand is een bebouwde binnenplaats. Het pand Snellestraat 40-42 staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

De twee vensterassen brede voorgevel is opgetrokken in baksteen en is geschilderd. Op de plaats van de pui is het metselwerk gestuukt. De winkelpui uit 1924 is in hoofdvorm nog aanwezig, maar de invulling van de ingang en de vensters is vernieuwd. Links op de begane grond zit een ingang, met rechts hiervan een groot etalagevenster en een even breed 6-ruits bovenlicht. Op zowel de eerste als de tweede verdieping zijn twee vensters met een T-schuifraam en bovenlicht. De kozijnen hebben een duivenjagersprofilering en zijn voorzien van toognagels. Boven de vensters zit een strekse boog. Onder de vensters op de tweede verdieping is een rollaag zichtbaar. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries met velden en rozetten en drie fraai gesneden consoles onder een kroonlijst. Dit hoofdgestel loopt door over de gevel van het linker buurpand, Snellestraat 36-38.

De trap naar de eerste verdieping bevindt zich tegen de linker zijgevel. De trap naar de tweede verdieping is tegen de rechter zijgevel geplaatst. Op de verdiepingen loopt tegen deze rechter zijgevel, zowel in het voor- als in het achterhuis, een rookkanaal. De dwarsmuur tussen het voorhuis en het vaste achterhuis, is op de verdiepingen nog aanwezig. De verdiepingsbalklagen zijn enkelvoudig. De zolderbalklaag is samengesteld. De grenen schaarspanten met balk zijn voorzien van windschoren.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 13 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard