Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

261. De Vergulde Biecorf

FotoLB BM 261Het pand Kolperstraat 14 werd in 1566 ‘De Vergulde Biecorf’ genoemd. Foto: Josephine Peren

Het pand Kolperstraat 14 werd in 1566 ‘De Vergulde Biecorf’ genoemd. Het bevindt zich in een gesloten gevelrij aan de oostzijde van de Kolperstraat. Het heeft een L-vormige plattegrond, het achterste deel van het pand loopt door achter het buurpand Kolperstraat 16. In de rechter zijmuur van dit achterste deel van het bouwwerk is de oudste stadsmuur nog aanwezig. Sinds maart 2005 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De oudste bouwmassa behoort tot een 13e-eeuwse fase, gewijzigd in de 16e eeuw. In de late 18e eeuw is de gevel gewijzigd in de huidige lijstgevel. Het pand heeft een indeling in een voor- en achterhuis, van elkaar gescheiden door een brandmuur. Het omvat vier niveaus: een kelder, een begane e grond, een eerste verdieping en een zolderverdieping onder een met gesmoorde golfpannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde bevindt zich een wolfeind. Het voorhuis is onderkelderd. Onder het achterhuis bevindt zich – gedeeltelijk bovengronds – een tweede kelder.

De lijstgevel heeft een laat 19e-eeuwse pui. Deze pui bestaat uit een natuurstenen onderdorpel en een gepleisterde omlijsting met reliëf. In het linker gedeelte bevindt zich in een origineel kozijn de deur naar de bovenwoningen. De pui eindigt in een geprofileerde kroonlijst. Op de eerste verdieping bevinden zich twee T-vensters met hardstenen raamdorpels. De twee 2-ruits schuiframen op de zolderverdieping zijn voorzien van moderne ramen. De keldermuren onder het voorhuis bevatten nog vroeg 14e-eeuws muurwerk en behoren tot de oudste bouwmassa van het pand. In de rechter zijmuur is, direct boven vloerniveau, een grondboog van de fundering waar te nemen. Het tongewelf dateert uit de eerste heft van de 16e eeuw, evenals het muurwerk ter plaatse van de voorgevel. Boven de begane grond van het voorhuis en de eerste verdieping van het achterhuis, bevinden zich samengestelde balklagen van respectievelijk drie en twee balkvakken. De overige balklagen zijn in de 20e eeuw vernieuwd. De kap met wolfeind aan de voorzijde is opgebouwd uit vier vurenhouten schaarspanten met tussenbalk en dateert uit de 19e eeuw.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 30 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard