Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

252. Hoge trapgevel

FotoLB BM 252Het pand Stoofstraat 18-20 heeft een relatief hoge trapgevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Stoofstraat 18-20 is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het heeft een begane grond, verdieping en zolderverdieping onder een schuin op de voorgevel geplaatst zadeldak. Dit dak is aan beide zijden uitgebreid met een uitbouw. Deze uitbouwen zijn gedekt met mastiek, het zadeldak is gedekt met rode pannen. De trapgevel is opgetrokken in baksteen (kruisverband met knipvoeg). Het metselwerk wordt op diverse plaatsen afgewisseld met natuurstenen speklagen, siermetselwerk en een hardstenen waterlijst. Links op de begane grond is een garage-ingang met dubbele inrijdeuren. Boven deze ingang is een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen en meerkleurig siermetselwerk in het boogveld. Rechts van deze ingang is de toegang tot de woning, met een fraaie paneeldeur met siersmeedwerk in de lichtpanelen en een bovenlicht.

Op de eerste verdieping, boven een hardstenen waterlijst, zitten drie vensters met een T-schuifraam en een bovenlicht. Boven deze vensters zit een ontlastingsboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen (diamantkop in de sluitsteen) en meerkleurig siermetselwerk in de boogvelden. In de geveltop, op de zolderverdieping, worden dit venster, venstervulling en detaillering herhaald in één kleiner venster. Onder dit venster zit een hardstenen lekdorpel. Alle kozijnen in deze voorgevel hebben een afgeschuinde profilering. Op de plaats van de verdiepingsvloeren en de kapconstructie zijn fraaie smeedijzeren sierankers zichtbaar. De trappen van de topgevel zijn afgedekt met natuurstenen afdekplaten. Op de hoogste, centrale trap is een smeedijzeren sierelement geplaatst. De kap heeft schaarspanten.

Rechts op de begane grond is de ingang tot de bovenwoning. De stookplaatsen zijn tegen de linker zijmuur gesitueerd. Op de begane grond is een garage/werkplaats, op de verdiepingen zijn de woonvertrekken. Het pand Stoofstraat 18-20 is op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 8 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard