Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

250. De Vergulde Kluister

FotoLB BM 250AHet pand Snellestraat 36-38 heeft als huisnaam ‘De Vergulde Kluister’. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 36-38 heeft als huisnaam ‘De Vergulde Kluister’. Het is in de 17e eeuw gebouwd als los achterhuis van huizen aan de Postelstraat. In de 18e en 19e eeuw is het meermalen verbouwd. In de 19e eeuw is het opgesplitst in een bedrijfsruimte (begane grond) en een woning met aparte opgang (verdiepingen). In 1929 is de brede garagedeur op de begane grond aangebracht. Midden jaren negentig van de 20ste eeuw is het pand wederom verbouwd. Het gebouw staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand bestaat uit een voorhuis met een vast achterhuis. Tegen de achtergevel staat een smal, eenlaagse aanbouw. Het perceel is volledig bebouwd. Het voorhuis heeft een deels onderkelderde begane grond, een insteekverdieping, twee verdiepingen en een zolderverdieping met een borstwering. Onder het achterhuis zit een dichtgestort keldertje. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met voor- en achterdakschild en de nok haaks op de voorgevel. In het voordakschild zit een dakkapel.

De voorgevel is twee vensterassen breed en is opgetrokken in baksteen. Op de begane grond is rechts de ingang tot de woningen op de verdiepingen. De paneeldeur en het bovenlicht met roede dateren nog uit de 19e eeuw. Links hiervan is de brede ingang uit 1929, met drie deuren met ramen op de plaats van de panelen. Boven deze deuren is een strook met drie 3-ruits bovenlichten. Zowel op de eerste als de tweede verdieping zijn twee vensters met 16-ruits schuiframen. De kozijnen zijn voorzien van een duivenjagersprofilering en hebben toognagels. Onder de vensters is een rollaag zichtbaar en er boven een strekse boog. De voorgevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, dat doorloopt over de voorgevel van het rechter buurpand (nr. 40-42), met architraaf, een fries met velden, rozetten en gesneden consoles onder een kroonlijst.

Rechts op de begane grond bevindt zich een gang met de opgang naar de eerste verdieping. De rest van de begane grond is geheel in gebruik als winkel, net als de insteekverdieping in het achterhuis. De begane grond van het achterhuis ligt iets beneden peil en dus wat lager dan de begane grond van het voorhuis. Door de insteekverdieping ligt de eerste verdiepingsvloer van het achterhuis hoger dan die van het voorhuis. Deze niveauverschillen benadrukken de verdeling in voor- en achterhuis. De dwarsmuur tussen voor- en achterhuis is niet meer aanwezig. Het trappenhuis naar de verdiepingen ligt rechts in het pand. Tegen de linker zijmuur van het achterhuis loopt een rookkanaal ten behoeve van de stookplaats op de insteekverdieping.

De balklagen bestaan uit moer- en kinderbinten. Boven de insteekverdieping zijn de 17e-eeuwse moer- en kinderbalken voorzien van betimmeringen met kraalprofiel. De kapconstructie bestaat uit grenen schaarspanten. Van de tweede verdieping naar de zolder is aan de linkerzijde een deel van de 17e-eeuwse spiltrap bewaard gebleven (gepende treden). Er zijn nog twee 18e-eeuwse paneeldeuren aanwezig. Het huidige trappenhuis is eind 19e-eeuws.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 4 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard