Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

240. Lijstgevel met classicistische indeling

©2023 'n Lutske BrabantsHet pand Minderbroedersstraat 14-16 heeft een houten puilijst met een classicistische indeling. Foto: Josephine Peren

Het gebouw Minderbroedersstraat 14-16 ligt aan de zuidzijde van de Minderbroedersstraat, in een gesloten gevelwand. De Minderbroedersstraat is gelegen in de oude, 13e-eeuwse kern van de stad. De straat is vernoemd naar het klooster van de Minderbroeders (Franciscanen), dat aan de noordzijde ervan was gelegen. De straat vormde de toegang tot dit klooster (1228), in de middeleeuwen was die afgesloten met een poort. Na de confiscatie van het klooster (1629) is de grond aan de noordzijde van de Minderbroedersstraat uitgegeven aan particulieren. Het perceel van Minderbroedersstraat 14-16 grenst aan de achterzijde aan het grote pand Schapenmarkt 13. Sinds maart 2010 is het pand een gemeentelijk monument.

Het pand heeft een langwerpig rechthoekige plattegrond, met in de rechter zijgevel op een derde van de diepte een kleine sprong naar buiten. Het huis bevat een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder zonder borstwering. Het dak is een zadeldak haaks op de straat, met voor- en achterschild en gedekt met gesmoorde en rode oud-Hollandse pannen. Achter de huidige achtergevel staat een tweelaagse aanbouw met plat dak. De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel met twee vensterassen, daterend van rond 1875. Op de begane grond bevindt zich een recente winkelpui met een puilijst uit de late 19e eeuw. Deze pui heeft links twee grote vensters, en rechts een ingang die toegang verleent tot de verdiepingen. De houten puilijst heeft een classicistische indeling in architraaf, fries en kroonlijst. Het fries wordt door fraai gesneden consoles ingedeeld in drie vlakken, die voorzien zijn van panelen met geprofileerde omlijstingen.

Boven de pui is de gevel gestuukt met horizontale schijnvoegen. Direct boven de puilijst bevinden zich twee licht getoogde vensters met geprofileerde gestuukte omlijstingen en kuiven met krulwerk. De kozijnen hebben een kwarthol profiel en bevatten T-schuiframen. Op de tweede verdieping bevindt zich een geprofileerde cordonlijst met direct daarboven twee vensters, die identiek zijn aan die op de eerste verdieping. Boven het rechtervenster steekt een houten hijsbalk met dakvormige afdekking uit de gevel. De gevel wordt afgesloten door een classicistisch hoofdgestel met een gepleisterde architraaf en fries en een houten kroonlijst. Het fries wordt door drie fijn gedetailleerde, gesneden, houten consoles verdeeld in twee delen, die zijn voorzien van panelen met geprofileerde omlijstingen.

De eerste verdiepingsbalklaag bestond oorspronkelijk uit vier vakken met moer- en kinderbinten. De eerste twee moerbalken zijn nog aanwezig. Op de plaats van de derde moerbalk staat thans de achtergevel, die in de 19e eeuw naar voren werd verplaatst. In het derde balkvak is een onderslagbalk aangebracht. De vloerdelen zijn grotendeels vernieuwd. De voorste moerbalk is jonger dan de linker zijmuur en ligt in de rechter zijmuur op een houten klos. De tweede verdiepings- en zolderbalklaag zijn enkelvoudig.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard