Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

234. Historische perceelsstructuur

©2023 'n Lutske BrabantsHet pand Karrenstraat 16-18 ligt in het noordwesten van de oude 13e-eeuwse kern van de stad. Foto: Josephine Peren

Het pand Karrenstraat 16-18 is gelegen in het noordwesten van de oude 13e-eeuwse kern van de stad. Het huis werd vroeger (1631) De Hollantsche Rullewagen genoemd. Het gebouw heeft een oude kern, waarvoor in de 18e eeuw een klokgevel is opgetrokken. In 1975 werd het verbouwd van pakhuis tot verkoopruimte. Hierbij is een insteekruimte verwijderd en is de pui gewijzigd. Tegen de achtergevel is een klein drielaags bouwvolume met een trappenhuis (een soort traptoren) aangebracht. Naderhand is het pand weer verbouwd om dienst te doen als restaurant, in samenhang met het linker buurpand, waartoe de tussenmuur werd doorbroken. De keuken werd op de verdieping gevestigd. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw heeft een langwerpige plattegrond, die achter de voorgevel schuin naar rechts wegloopt. Het huis bevat een kelder, een hoge begane grond, een verdieping en een zolder met borstwering. Het dak is een zadeldak, haaks op de straat, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In het linker dakvlak bevinden zich twee moderne dakramen, in het rechter dakvlak staat een dakkapel. Achter het pand staat links een kleine drielaagse aanbouw op een vierkante plattegrond met plat dak. Deze bevat een spiltrap, en vormt een soort traptoren.

De voorgevel is een symmetrisch gepleisterde klokgevel van twee vensterassen breed, daterend uit de 18e eeuw. Op de hoge begane grond bevindt zich tussen penanten een grote gevelopening met een houten pui (late 20e eeuw). Op de verdieping zijn twee vensters met diepe neggen, ongeprofileerde kozijnen en zesruits schuiframen. Op de zolderverdieping is een vierkant venster met diepe neggen en vierruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een gepleisterde rollaag. Op de top liggen gevelpannen. De kelder bestaat uit één ruimte en is toegankelijk vanuit de traptoren aan de achterzijde, evenals via een luik voor de voorgevel. De kelder heeft een tongewelf in de lengterichting van het pand. De balklagen zijn enkelvoudig. De kapconstructie is recent. De begane grond is ongedeeld en via twee forse openingen doorgebroken naar het linker buurpand. Op de verdieping bevindt zich de keuken met rechts achterin toiletten. De zolder bevat een slaakkamer, met linksachter een overloop en rechts een badkamer.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 8 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard