Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

237. Pakhuis met kantoor

©2023 'n Lutske BrabantsHet voormalig pakhuis met kantoor aan de Smalle Haven 135-137 is op de verdieping en zolder in gebruik als woning. Foto: Josephine Peren

Het pand Smalle Haven 135-137 is in 1926 als pakhuis met kantoor gebouwd, naar ontwerp van de architect A. Ahronsohn. Zowel de gevel, de plaats van de kozijnen als de wijze van detaillering, wijzen op de bouwstijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend is verder dat de zijgevels niet haaks staan op de voorgevel. Het complex bestaat uit een begane grond, verdieping en zolder onder een haaks op de voorgevel gesitueerd zadeldak, gedekt met rode muldenpannen. Op het achtererf is een éénlaagse aanbouw uit dezelfde bouwperiode. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Op de begane grond bestaat de borstwering uit een band met verticaal metselwerk. Centraal onder de bovenliggende, uitkragende erker zit een grote poort met dubbele deuren en een breed bovenlicht. Aan weerszijden van deze poort is een toegang met een enkele paneeldeur en een venster. Beide zijn voorzien van een getrapte bekroning, ook de houten kozijnen zijn voorzien van een subtiel, getrapt detail. De rechteringang geeft toegang tot de woning op de verdieping. Het pand wordt aan de linkerkant begrensd door een nu inpandig steegje, het Koestraatje geheten. Deze steeg leidde vroeger naar vijf kleine arbeiderswoningen (‘cameren’). De grote poort centraal in de gevel geeft toegang tot het pakhuis, dat de rest van de begane grond beslaat en doorloopt naar de éénlaagse achterbouwen. Onder deze achterbouwen zit nog een oude kelder, restant van een van de vijf gesloopte cameren.

Een gepleisterde band scheidt de begane grond van de verdieping, ook het onderste deel van de erker is gepleisterd. Op de verdieping wordt het gevelbeeld bepaald door de centrale, driezijdige erker. Die loopt door tot op de zolderverdieping en wordt afgesloten door een paraboolvormig en met koper bekleed dak. De erker heeft drie vensters met een H-raam. Aan weerszijden van deze erker zit een venster met raam en gedeeld bovenlicht. Op de zolderverdieping heeft de erker een driedelig venster, dat doorloopt over de gehele breedte van de erker. Aan de voorzijde heeft dit venster twee ramen, aan de zijkant een enkel raam. De paraboolvormige voorgevel wordt afgesloten door een rollaag. Het ondiepe hoofdpand is op de verdieping en zolder in gebruik als woning. De oorspronkelijke stookplaats zit midden in het pand, tegen de afgeschuinde tussenwand tussen het voormalige privé kantoor en de achterliggende, grote kantoorruimte.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 28 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard