Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

230. Middeleeuwse bebouwing

FotoLB BM 230Het pand Hinthamerstraat 102 heeft monumentale waarde vanwege de hoge ouderdom en gaafheid van de gevels en de balklagen.
Foto: Josephine Peren

Het pand Hinthamerstraat 102 heeft zijn oorsprong in een breder perceel, waartoe ook het buurpand nr. 104 heeft behoord en dat dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. Van deze oudste bouwfase is in het gebouw relatief veel bewaard gebleven in de zijmuren en deels ook in de achtergevel. In de 15e eeuw is het brede complex opgesplitst in twee afzonderlijke panden. Een en ander door in het midden van het pand een scheidingsmuur te plaatsen, waarbij het keldergewelf, de huidige balklagen en de in 1999 gesloopte kapconstructie zijn aangebracht. Het pand is opgebouwd uit een kelder met een 15e-eeuws gedrukt tongewelf, een hoge begane grond, een verdieping en een zolderverdieping. Het zadeldak heeft aan de voorzijde een wolfeind. Sinds maart 2005 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De 19e-eeuwse lijstgevel heeft een breedte van twee vensterassen en is voorzien van een pleisterlaag met blokmotief. De winkelpui is een 20ste-eeuwse reconstructie naar een 18e-eeuws voorbeeld. In het midden bevindt zich een deur die met twee hardstenen toegang heeft tot de winkel. Het bovenlicht heeft een ruitvormige roedenindeling. De centrale ingang wordt geflankeerd door twee tienruits schuifvensters, geplaatst op een hardstenen onderdorpel. Die vormt tegelijkertijd een afdeklijst van de onderliggende borstwering en plint, beide uitgevoerd in hardsteen. De pui wordt afgesloten door een uitkragende kroonlijst.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee tweeruits draairamen met een vast tweeruits bovenlicht, voorzien van glas-in-lood. De hardstenen onderdorpels behoren tot de bouwtijd. Voor de ramen zijn bij de verbouwing van 1999 vier Franse balkons aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst die doorloopt over de gevel van het buurpand Hinthamerstraat 104.

De linker zijmuur behoort tot de 13e-eeuwse bouwfase. Tussen de gemetselde poeren zijn grondbogen geslagen. De 15e-eeuwse rechter zijmuur wordt gevormd door de scheidingsmuur. Die splitste het brede, laat 13e-eeuwse pand – waartoe ook nr. 104 behoorde – op in twee afzonderlijke bouwdelen. Het 15e-eeuwse muurwerk van de rechter zijmuur is op staal gefundeerd. De kelder, die de volledige plattegrond van het pand beslaat, is voorzien van een gedrukt tongewelf in de lengterichting van het pand, dat uit de 15e eeuw dateert. Het muurwerk ter plaatse van de voorgevel, de linker zijgevel en de achtergevel zijn 13e-eeuws. Momenteel staat de kelder van Hinthamerstraat 102 en de dwarsgeplaatste achterbouw aan de Louwsche Poort met elkaar in verbinding. Ondanks ingrijpende verbouwingen zijn de samengestelde balklagen van moer- en kinderbinten boven de begane grond en de verdieping, grotendeels behouden gebleven. Het pand is vier balkvakken breed. De moerbalken rusten op sleutelstukken met een peerkraal, tussen de balken zijn nog resten van eiken spreidsel met spreidsellatjes aangetroffen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 1 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard