Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

228. Mengvorm

FotoLB BM 228Bij het woonhuis Julianaplein 19 is sprake van een mengvorm van eclectische en neorenaissancevormen. Foto: Josephine Peren

Het woonhuis Julianaplein 19 is in 1910 ontworpen door de architect F. van Hoenselaar. Het pand maakt deel uit van de laat-19e-eeuwse verkaveling langs één van de twee hoofdwegen van de Bossche wijk Het Zand, ter plaatse van een pleinvormige verbreding van de straatwand. Er is sprake van een mengvorm van eclectische en neorenaissancevormen in stijl en detaillering. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het onderkelderde tussenhuis heeft twee bouwlagen met kapverdieping en gevels in schoon metselwerk onder een plat dak met schild aan de voorzijde. Het asymmetrisch opgebouwde pand telt vier traveeën, waarvan de meest linker breder is dan de andere en de daarnaast gelegen travee als ingang dient. Deze risaleert iets en wordt bekroond met een trapgevel. De twee rechtse traveeën zijn in opzet identiek aan elkaar. De voorgevel is voorzien van een hardstenen plint. Het metselwerk wordt verlevendigd door: metseldecoratie, ontlastingsbogen boven de vensters, speklagen van natuursteen en natuurstenen kapitelen en bekroning op de hoek- en middenpenanten. De vensters en deuren zijn alle met een segmentboog getoogd. De ramen zijn recht gesloten en hebben een hardstenen latei aan de bovenzijde. De twee rechtse traveeën hebben een balkon dat rust op met bloemen bewerkte consoles en is voorzien van een siersmeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd. De ingang bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met ijzeren sierrooster en ongedeeld bovenlicht. De goot rust op bewerkte voluutvormige consoles. Ook het fries is van ornamentiek voorzien. De trapgevel van de ingangstravee is rijk geornamenteerd en voorzien van klauwstukken en een sierlijk ijzeren bekroning. Op de afdekplaten aan de voet zijn vaasachtige elementen geplaatst. In het met shingles gedekte dakschild zijn naast de trapgevel twee met zink gedekte dakkapellen aan gebracht. De achtergevel is aanmerkelijk soberder uitgevoerd dan de voorgevel. De zolderverdieping is hier voorzien van vier recht gesloten vensters met een hanenkam aan de bovenkant. Op de begane grond bevinden zich recentere aanbouwen bij de keuken en de woonkamers.

De interieurindeling is nog grotendeels uit de bouwtijd. De ornamentiek en detaillering zijn sober van karakter. Via een tochtportaal komt men in de, met marmeren platen belegde, centrale gang die toegang verschaft tot de nevenruimten. Links zijn dat een ontvangstkamer met sober stucplafond, de trap en de aan de achterzijde gelegen keuken met betegelde vloer. Rechts zijn twee grote kamers en suite met spekstenen schouwen uit de bouwtijd. De kelder bevindt zich onder de keuken en is overwelfd met stenen troggewelfjes. De bordestrap heeft geornamenteerde stijlen en balusters en wordt verlicht door een glazen lantaarn. Op de verdieping bevindt zich weer een centrale gang, geflankeerd door onder andere slaapkamers.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 29 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard