Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

217. Tot woonhuis omgebouwde noodkerk

Bossche MonumentenDe in 1946 neergezette noodkerk aan de Groensteeg 1 te Bokhoven is in de zeventiger jaren omgebouwd tot woonhuis. Foto: Josephine Peren

In 1946 wordt aan de Groensteeg 1 te Bokhoven een R.K. noodkerk gebouwd. Voor de bouw van de kerk wordt gebruik gemaakt van sloopmateriaal van een vijftiende-eeuws klooster. De eenbeukige kerk met driebeukig koor heeft een T-vormig grondplan. In de jaren zeventig is de voormalige kerk omgebouwd tot woonhuis. Sinds oktober 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand heeft een zadeldak dat met verbeterde Hollandse pannen gedekt is. In het midden van de tuitgevel zit een gevelopening onder een steens segmentboog. De sponning, die aan de buitenzijde is aangebracht, wijst erop dat hier van oorsprong de entreedeuren van de kerk hebben gehangen. Deze deuren hebben plaats moeten maken voor een getoogd deurkozijn met moderne openslaande deuren, dat tussen de dagkanten is aangebracht. Boven deze voormalige entree bevindt zich een groot rondvenster binnen een halfsteens rollaag. Ter linkerzijde is onder een halfsteens segmentboog de huidige voordeur gepositioneerd. Aan de rechterkant, eveneens onder een halfsteens segmentboog, is een klein venster met bakstenen onderdorpel.

De linkerzijgevel is aan beide einden voorzien van een uitbouw. Op de plek van het koor heeft de uitbouw een kleine klokkentoren, de klok is vernieuwd. Tussen beide uitbouwen bevinden zich vier traveeën, die geaccentueerd worden door drie lage, afgeschuinde steunberen. Het linkertravee is geleed met het enige oorspronkelijke venster in de gevel en is gevat in een gevelopening met halfsteens segmentboog en bakstenen onderdorpel. De segmentboog is boven de top geaccentueerd met vier koppen. Al de overige oorspronkelijke gevelopeningen zijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw dichtgezet. Ze hebben plaatsgemaakt voor de huidige vensters met dubbele draaiende ramen en een deur. Het dakschild is voorzien van drie houten dakkapellen met dubbele draaiende ramen en een met pannen gedekt lessenaardak.

De rechterzijgevel heeft vijf traveeën met vier lage, afgeschuinde steunberen. Ieder travee heeft een venster. De rechterzijgevel heeft aan de bovenzijde een uitkragende strook metselwerk. In de gevel is een aantal gevelankers zichtbaar. Ook dit dakschild is in de jaren zeventig voorzien van drie houten dakkapellen met dubbele draaiende ramen en een met pannen gedekt lessenaardak.

De gemetselde achtergevel heeft een houten overkapping/kapel met daarin vijf boognissen. Aan weerszijden van de kapel bevindt zich een dichtzetting van een voormalige vensteropening. In het interieur is nog een aantal elementen aanwezig dat verwijst naar de oorspronkelijke functie van het pand. Zo zijn er de gordelboog die het schip scheidt van het koor, de sacramentsnis en de natuurstenen verhoging waar eens het altaar heeft gestaan.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 8 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard