Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

211. Markante lichttoren als blikvanger

Bossche MonumentenDe lichttoren van het voormalige garagebedrijf Pompen en Verlouw fungeerde als blikvanger en reclameobject. Foto: Josephine Peren

De vroegere Ford-garage Pompen en Verlouw dateert uit omstreeks 1930. Het betreft een vrij diep pand, dat zich uitstrekt tussen de Vughterstraat 280 en de Parklaan, waar woningen op nummers 28-29 het complex aan de achterzijde afsluiten. Het is qua architectuur gebouwd in de vormentaal van de nieuwe zakelijkheid, met kenmerken van het expressionisme. Het ontwerp is van de hand van de architect J. van Kaathoven. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het voormalige garagebedrijf heeft een langgerekte, L-vormige plattegrond. Het pand telt aan de Vughterstraat drie, aan de Parklaan vier bouwlagen onder een plat dak. Het drielaagse bouwdeel is via een lager tussenlid onder plat verbonden met de bredere, achterliggende garagehal. Deze hoge, éénlaagse hal is voorzien van een flauw hellend zadeldak op stalen vakwerkspanten met een noklantaarn (glaskap), die de ruimte daglicht geeft. Aan de zijde van de Parklaan is deze hal verbonden met een vierlaags bouwdeel, waarin woningen zijn ondergebracht.

Aan de Vughterstraat bevindt zich een voorbouw met centrale hoofdtoegang, flankerende kantoorruimten en bovenwoningen. De vertrekken aan weerszijden van de diepe portiek van de brede inrijpoort zijn voorzien van grote, aaneengesloten ramen in stalen kozijnen met bovenlichten in de vorm van valramen met glas-in-lood. Aan de voorzijde links is het vroegere directiekantoor, rechts het voormalige administratiekantoor met kluis en een smalle gang naar de garagehal. Boven de inrijpoort is een markante lichttoren in staal en glas, met vereenvoudigde glaspanelen. De voorgevel wordt afgesloten door een dubbele rij pannen.

De achtergevel aan de Parklaan 28-29 telt vier traveeën. In de middelste twee traveeën zitten twee garagedeuren. Aan weerszijden hiervan zijn de ingangspartijen naar de woningen, bestaande uit houten paneeldeuren met smalle, verticale raampartij. Het bovenlicht is in de vorm van vier smalle spleetvensters met glas-in-lood. Ter hoogte van de eerste en tweede verdieping is een erker op uitkragende, betonnen consoles. Op de tweede verdieping zijn loggia’s, met hierboven balkons. In de buitenste traveeën zitten éénruits vensters met bredere bovenlichten, voorzien van glas-in-lood. De bovenrand van de gevel is afgedekt met pannen.

Sinds eind maart 2019 prijkt op de twee gescheiden gevels van het voormalige garagecomplex aan de Vughterstraat een plaquette van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Daarmee brengt de Kring Vrienden zijn waardering tot uiting voor het beste gerenoveerde en herbestemde gebouw van het afgelopen jaar. De huidige gebruikers van het pand zijn vier ondernemingen (keramiek, vloeren, designmeubelen, restaurant).


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 8 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard