Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

204. Opvallende hoekoplossing

Bossche MonumentenHet voormalige bankgebouw aan de Gasselstraat 28 is opgezet met een markante hoekoplossing met belangrijke stedenbouwkundige waarde.
Foto: Josephine Peren

Het hoekpand aan de Gasselstraat 28 is in 1912-13 nieuw gebouwd, als een agentschap van de Nederlandse Bank. Het is ontworpen door de Bossche architect K.C. Suyling. Het voormalige bankgebouw is kenmerkend voor de nieuw-historiserende bouwkunst. Uitwendig is het authentieke karakter overwegend gaaf behouden gebleven. Inwendig onderging de bank in 1957 een ingrijpende verbouwing. Het is nu in gebruik als modehuis. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De bouwmassa telt twee lagen en heeft een zolderverdieping onder een afgeplat, omlopend schilddak. Aan de kant van de Kerkstraat sluiten hierop twee haaks geplaatste steekkappen aan. De dakbedekking bestaat natuurstenen leien, langs de dakvoeten zitten vrij breed overstekende, houten lijstgoten met sierklossen. Er zijn bakstenen hoekschoorstenen, op de nokeinden van de steekkappen bevindt zich een zinken piron. Voor op de steekkappen bevindt zich een houten dakkapel, met telkens twee zesruits draairamen en een fronton in schouderboogprofiel. De dakkapel aan de kant van de Gasselstraat is breder opgezet en langs het middelste deel van een segmentboogvormig fronton. Verder zijn er nog enkele kleine, driehoekige dakkapellen. Er zijn vrij hoge, granieten gevelplinten. Siermetselwerklijsten beëindigen de geveltraveeën, langs de bovenzijde van de gevels zelf bevindt zich een hoofdgestel met een zandstenen architraaf en een houten kroonlijst (lijstgoot).

De drie traveeën brede voorgevel aan de Gasselstraat bevat uiterst links de hoofdingang. Deze ligt ingeklemd tussen granieten halfpilasters en wordt beëindigd door een zandstenen sieromlijsting. Met gebeeldhouwde guirlandes en festoenen, alsmede een bekronende schouderboog. Binnen de sieromlijsting zijn twee bovenlichten uitgespaard. Een niet-oorspronkelijk bordes leidt naar de ingang. Rechts van de ingangspartij heeft de gevel drie vensters. Twee daarvan zijn gekoppeld en liggen in de middelste geveltravee. Net als de overige vensters op de begane grond hebben ze een zandstenen latei met siermotieven en bevatten ze een enkelruits schuifraam met daarboven twee vierruits bovenlichten en bovenaan nog eens twee bovenlichten met zesruits roedenverdeling.

In de rechter geveltravee zit één venster. De kwartrond opgezette hoekinvulling uiterst rechts wijkt licht terug en bevat drie vensters met een enkelruits raam. Zandstenen lijsten en lateien omvatten deze vensters alsmede de boven de lateien gelegen zesruits bovenlichten. De hoekinvulling wordt beëindigd door een borstwering, ter afscherming van een hier gelegen balkon. Aan de Kerkstraat bevindt zich de rechter zijgevel. Deze is twee traveeën breed en vergelijkbaar gedetailleerd als de voorgevel aan de Gasselstraat. Zowel aan deze straat als aan de Kerkstraat sluit de bouwmassa direct aan op de belendende bebouwing.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard