Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

168. Vijftiende-eeuwse muurschilderingen

In het pand Hinthamerstraat 50 zijn in de zijgevels en brandmuur nog 15e-eeuwse muurschilderingen bewaard gebleven. Foto: Josephine Peren

Hinthamerstraat 50 is een in oorsprong vijftiende-eeuws pand op een rechthoekig grondplan. Het voormalige woonhuis omvat vijf niveaus: kelders, begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Oorspronkelijk had het een indeling met een vast voor- en achterhuis, gescheiden door een brandmuur, die in de huidige situatie nog grotendeels aanwezig is. Deze indeling is nog zichtbaar in de kelders. Beide kelders hebben een tongewelf, het gewelf van de kelder onder het achterhuis is deels gesloopt. De ingang tot de kelder onder het achterhuis is dichtgezet. Het zadeldak heeft aan de straatzijde een wolfeind. Sinds maart 2005 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Rond 1970 is het pand voorzien van een nieuwe voorgevel. Omstreeks 2000 heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden. Op begane grondniveau bevindt zich een winkelpui, die de gehele breedte van de gevel beslaat. Het eerste en tweede verdiepingsniveau is grijs geschilderd en omlijst met een strook kunststeen. Beide niveaus hebben twee moderne, samengestelde vensters. Zowel de linker- als de rechterzijgevel bevat nog middeleeuws muurwerk. In het voorhuis zijn op eerste verdiepingsniveau enkele vijftiende-eeuwse muurschilderingen bewaard gebleven. Deze schilderingen zijn ook op de brandmuur nog zichtbaar.

De achtergevel is een bepleisterde lijstgevel en heeft twee vensterassen. Op begane grondniveau gaat de gevel schuil achter een moderne serre. De vensters in de achtergevel op de eerste verdieping zijn 19e-eeuwse schuifvensters. De vensters op de tweede verdieping hebben draairamen (1902).

In het pand zijn nog enkele vroeg 20ste-eeuwse interieurelementen en –afwerkingen bewaard gebleven. Zoals stucwerkplafonds, geprofileerde binnenkozijnen en paneeldeuren. Er zijn enkelvoudige, maar ook samengestelde balklagen aanwezig. De zolder is toegankelijk via een oude steektrap, de 17e-eeuwse kap is in 1987 opnieuw beschoten.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 4 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard