Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

116. Hoge, monumentale bouwmassa

FotoLB 116 Kapelaan Koopmansplein 115 117

Op de hoek van het Kapelaan Koopmansplein en de Jan Schöfferlaan, vormt de hoge, monumentale bouwmassa van het hoekpand nr. 115-117
een markante afsluiting van deze hoek. Foto: Josephine Peren

Het hoekpand Kapelaan Koopmansplein 115-117 staat op de hoek met de Jan Schöfferlaan. Het pand vormt de verbinding tussen de gevelwanden van het plein en de straat. Het is gebouwd rond 1930, naar een ontwerp van de architect J. van den Berg. Het gebouw omvat een begane grond, eerste en tweede verdieping en een zolder onder een zadeldak. De gevelrij van het plein heeft een knik tussen het hoekpand (nr. 115-117) en de andere panden aan het plein (nr. 119 t/m 125). Sinds oktober 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel aan het Kapelaan Koopmansplein heeft twee gevelopeningen. Die aan de linkerkant is een deur die toegang verschaft tot de verdiepingen. Deze deur is verdiept in de pui aangebracht en heeft een betonnen onderdorpel, bovenin de deur zit glas-in-lood. Naast de deur is een grote winkelruit die aansluit op het metselwerk van de ingang in de afgeschuinde hoek. De ingang op de hoek is geaccentueerd door twee bakstenen zuilen, die staan op hoekige, bakstenen basementen. De overgang van het basement is gemarkeerd door een laag gele bakstenen. Tussen de deuren bevindt zich een metalen pui met grote ruitvlakken en keramische raamdorpelstenen. De topgevel heeft op de eerste verdieping vier en op de tweede verdieping twee vensters. In de geveltop is een klein vierkant venster aanwezig met een houten raamdorpel. In de borstwering boven de eerste verdieping zijn twee Y-vormige gevelankers aangebracht. De grote, uitkragende, houten bakgoten zijn vanuit de langsgevels iets doorgezet op de kopgevels.

In de pui aan de Jan Schöfferlaan bevinden zich twee grote winkelruiten met keramische raamdorpelstenen, uiterst rechts is een verdiept in de gevel aangebrachte deur met betonnen drempel en glas-in-lood. Aan ieder zijde ervan zit een hoog en smal kozijn met vast venster, dat in vier ruitvlakken is verdeeld. Boven de deur is een uitkragende, betonnen latei aangebracht die het uitgemetselde deel van de twee bovenliggende etages draagt. Over de lengte van beide gevels is een grote, ver uitkragende luifel aanwezig die opgehangen is aan ijzeren beugels. Boven de luifel zijn met glas-in-lood gevulde bovenlichten aanwezig. Op de eerste en tweede verdieping bevat de gevel ieder vijf vensters, tot het uitspringende deel. De vensters hebben hetzelfde uiterlijk als in de kopgevel. In het uitspringende geveldeel bevindt zich op de eerste etage een venster met een draai- en klepraam. Iets onder de dakgoot springt het metselwerk in, zodat het weer aansluit op het overige metselwerk van de gevel. In dit kleine deel zijn twee kleppende vensters aanwezig. Op de overgang van gevel naar dakvlak is een ver buiten het gevelvlak uitkragende, houten bakgoot aangebracht. Het dakvlak bevat drie dakkapellen, twee met twee draairamen en een met een draairaam. De dakkapellen hebben platte daken.



© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard