Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Presentatie Brabants boekske - Willem Ivenprijs 2024

Op zondag 10 maart 2024, vanaf 14:00 uur, presenteren redacteur Jan Luysterburg en eindredacteur Yoïn van Spijk in MFA De Snoeck te Lith het Brabants boekske 2024 met als titel: ’Bij ons in de femilie'. Hiermee wordt voor de negentiende keer een jaarlijkse traditie voortgezet. Het aantal deelnemende auteurs (57) betekent een nieuw record.

Dat de belangstelling voor het spreken en schrijven van dialect in Noord-Brabant nog steeds toeneemt, bewijst de negentiende editie van het Brabants boekske.

BijOnsInDe Femelie 250Elk jaar wacht de redactie af wat het thema van de landelijke Boekenweek is. Daarvan wordt een Brabantse ‘vertaling’ bedacht, waarna zo’n vijftig Brabantse dialectschrijvers aan de slag gaan om in hun dialect een verhaal of gedicht te schrijven dat past bij deze titel. Dit jaar viel de keuze op Bij ons in de femilie.

Twee jaar geleden dreigde het boekske van het toneel te verdwijnen. De uitgever, Stichting Brabants, hield ermee op omdat het boekske elk jaar meer verlies opleverde. Een van de twee redacteuren, dialecticoon Cor Swanenberg, hield het ook voor gezien: hij was inmiddels tachtig jaar en vond het na zeventien jaar welletjes.

De andere redacteur, Jan Luysterburg, liet het er echter niet bij zitten. Hij mobiliseerde tientallen vrijwilligers om de meubelen te redden en vond bovendien in Minerve Pers een uitgever die financieel garant wilde staan. Dankzij het daardoor weer opgeleefde enthousiasme werd de achttiende editie vorig jaar een groot succes. Het boekske was in drie weken tijd uitverkocht.

De negentiende editie belooft dit jaar een nog groter succes te worden. Het aantal deelnemende auteurs (57) betekent een nieuw record.

Alle vrijwilligers boden enthousiast opnieuw belangeloos hun medewerking aan. Taalkundige Yoïn van Spijk bood zich weer aan als eindredacteur. Marja van Trier bood aan opnieuw de vormgeving te verzorgen. Noud Bongers met zijn werkgroep van de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd bood aan de presentatie te verzorgen in mfc De Snoeck te Lith. Iris Bongers wilde weer de illustraties op haar unieke wijze verzorgen. Frans van den Bogaard was weer graag bereid een uitgebreide foto- en geluidsreportage van de presentatie te verzorgen. Medewerkers van Erfgoed Brabant dachten mee over de vraag hoe het Brabants boekske toegankelijker kan worden voor de huidige lezers. De Gemeente Oss wilde graag doorgaan met het beschikbaar stellen van de felbegeerde Willem Ivenprijs, die dit jaar persoonlijk wordt uitgereikt door de burgemeester, mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans. Zij krijgt tevens het eerste exemplaar van het Brabants boekske 2024 aangeboden. De onafhankelijke jury van deze prijs, die wordt toegekend aan het mooiste verhaal of gedicht in het boekske, wilde eveneens graag haar werkzaamheden voortzetten. Als nu ook de pers nog net zo positief wil meewerken als vorig jaar, dan kan het niet meer misgaan.

   Mientje WeverWinnaar Willem Ivenpris 2023

De presentatie van Bij ons in de femilie vindt plaats op zondag 10 maart 2024 vanaf 14.00 uur in mfc De Snoeck te Lith. Tijdens een gevarieerd programma zullen auteurs hun verhaal of gedicht voordragen. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door de Brabantse troubadour Noud Bongers, die inmiddels al zeven cd’s op de markt heeft gebracht met in totaal ruim 120 liedjes. Toch brengt hij weer een aantal nieuwe liedjes ten gehore, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar. Het eerste exemplaar van het Brabants boekske 2024 wordt officieel aangeboden aan de burgemeester. Het tweede exemplaar gaat al achttien jaar naar Iris Bongers, die ook nu weer het boekske fraai heeft opgesierd met haar leuke tekeningen.

Het drukwerk is weer luxe uitgevoerd door drukkerij PrintSupport4U. Hoewel het nieuwe Brabants boekske ruim twintig pagina’s meer telt dan dat van vorig jaar, blijft de winkelprijs gelijk: € 18,00.

Iedere belangstellende is op 10 maart van harte welkom bij de presentatie. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Tijdens de pauze en na afloop is het nieuwe Brabants boekske te koop tegen een gereduceerde prijs. Vanaf 11 maart ligt het in de reguliere boekhandel. Het is dan tevens te bestellen op het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of af te halen bij Jan Luysterburg, De Acacia 33 (voordeur aan de Struikenlaan), 4631 DB te Hoogerheide (tel.: 0164-852141) of bij Minerve Pers, Dorpsstraat 79b, 4661 HN te Halsteren. Zolang de voorraad strekt… Daarmee heeft u dan een waardevol en fraai uitgevoerd boekwerkje in handen, vol amusante, trieste, vrolijke, luchtige, indringende en fantastische verhalen en gedichten, die allemaal zijn geschreven in het eigen Brabantse dialect van de auteurs.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 13 juni 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard