Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bergs dialect is cultureel erfgoed: ‘Het hoort bij onze stad’

Het vestzaktheater van ‘t Zwijnshoofd stond woensdagavond 1 februari 2023 in het teken van het Bergs dialect. Het Dialectgenootschap de Berregse Kamer organiseerde dit jaar de 27ste editie van ‘t Gròòt Berregs Diktee. “Het is belangrijk dat we het Bergse dialect in stand houden.”

Bergsdictee intBron: Bergen op Zoomsebode - Sanne Brusselaars - Foto's: Berregse Kamer

Het Bergs is het dialect van de stad Bergen op Zoom. Door zijn status als stadsdialect heeft het Bergs relatief minder sprekers dan de omringende dialecten. “De jongere generatie spreekt veel minder Bergs. Vroeger sprak iedereen in Bergen op Zoom dialect met elkaar. Dat is nu anders omdat er veel Bergenaren uit de stad zijn vertrokken, en veel inwoners van buiten de gemeente hier zijn komen wonen. Waar je vroeger met de groenteboer en de melkboer een Bergs praatje maakte, loop je nu door de Albert Heijn met een zelfscanner. Je komt veel minder in aanraking met het dialect dus je pikt het ook minder snel op”, vertelt Birgit Bakx, secretaris van het Bergs dialectgenootchap De Berregse Kamer.

Het stadsdialect is ontzettend belangrijk om in stand te houden, volgens voorzitter Cees van Broekhoven. “Ons dialect hoort bij de stad. Het is onderdeel van het cultureel erfgoed. We halen ook de Peperbus niet uit de stad, en dus ook niet ons dialect.” Om het dialect levend te houden organiseert het dialectgenootschap De Berregse Kamer ieder jaar het Bergs dictee. “Het is een hartstikke leuke avond voor iedereen die zijn of haar kennis van het dialect op de proef wil stellen”, aldus Birgit Bakx. “We konden het dit jaar - na twee jaar - weer organiseren zoals vanouds. We zijn hartstikke blij dat de opkomst ook dit jaar weer groot is. Het is weer een gezellige avond met elkaar.”

Winnaars
Paul de Waal, die al meermaals een prijs in de wacht sleepte, is deze keer als winnaar geëindigd. Paul woont al decennia niet meer in Bergen op Zoom maar komt ieder jaar terug voor het Bergs dictee. Op de plaatsen twee en drie zijn respectievelijk Matthijs Jonkers en Jan Luysterburg terecht gekomen. Er was ook een verhalenwedstrijd en daarbij mocht Frans Nefs met de eer strijken.

Dialectgenootschap
De Berregse Kamer zet zich niet alleen tijdens de Vastenavend in voor het Bergs dialect. “We weten dat het vooral met de Vastenavend door alle leeftijden weer veel gesproken wordt. Om het zaadje bij de Bergenaren al vroeg te planten werken we samen met de Bergse basisscholen. Aan de groepen 7 en 8 geven we een ‘Leske Berregs’. Volgende week spelen we – samen met het CKB en de Bieb – een kindervoorstelling in het teken van Vastenavend; De Pet van Jet.”

Bergs dictee


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard