Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Brabantse weerman Johan Verschuuren overleden

De legendarische weerman Johan Verschuuren, de man die dertig jaar lang het weer voorspelde in Brabant, is donderdag 21 januari 2021 op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Dat heeft zijn vrouw Gerrie laten weten.

Johan Verschuuren * 13 augustus 1935 - † 21 januari 2021

Vanaf 1982 tot 2011 was hij dagelijks te horen bij Omroep Brabant. Aan het eind was hij nog maar een keer per week te horen. Hij begon zijn praatje altijd met zijn eigen "Goeiemorrege", dat het zijn handelsmerk werd. In de uitzending gebruikte Johan, groot voorstander van het Brabants dialect, regelmatig Brabantse woorden. De directeur van Omroep Brabant was daar niet altijd blij mee. Johan: “Als ik in de uitzending zei dat het vandaag ‘schon’ weer werd, dan belde de directeur mij op om te zeggen dat het vandaag ‘mooi’ weer werd."

Johan, geboren in 1935, groeide op in een groot gezin aan ‘De Overbrug’ (tussen Aarle-Rixtel en Helmond). Door zijn moeder, en de buurman, kreeg hij al op jonge leeftijd buitengewone interesse voor het weer en de natuur. Johan: “Als wij naar school moesten, luisterde ons moeder naar de hennen. Maakten ze veel herrie, dan hoefden wij ginne jas aan, want dan kwam er geen regen.”

JohanVerschuurenJohan Verschuuren 
© Frans van den Bogaard

Een tweede handelsmerk waren zijn rijmende spreuken die hij elke dag in zijn weerpraatje vlocht. De buurman, Jan van Alphen, kende veel oude weerspreuken. Johan schreef deze als kind al op. Van zijn hand verschenen de boekjes Weerspreuken (1980), Het weer en de kalender volgens eeuwenoude spreuken (1989) en De weerkalender volgens eeuwenoude spreuken (2000) met zegswijzen over weersverschijnselen en -omstandigheden.

johan Verschuuren weer2Vanuit zijn weerhut in zijn tuin bekeek hij de temperatuur en luchtvochtigheid en hij luisterde naar de natuur wat voor weer het werd.

Ondanks het grote verdriet om het vroege overlijden van de twee zonen die hij met zijn vrouw Gerrie kreeg, bleef Johan tot op hoge leeftijd van het leven genieten. Hij was trots op zijn roem en op het feit dat hij daarmee zijn dorp Aarle-Rixtel landelijke bekendheid had bezorgd.

Wij wensen Gerrie, familie, vrienden en kennissen veel sterkte met het verlies van "onze" Johan.

Vanwege de huidige omstandigheden was het niet mogelijk de begrafenis van Jonan Verschuuren bij te wonen. De familie heeft in besloten kring afscheid genomen op donderdag 28 januari 2021 om 11:00 uur in de RK kerk van Aarle-Rixtel. 

 

Met dank aan Omroep Brabant en Omroep Kontakt Laarbeek
© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - donderdag 23 september 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard