Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

1000ste 'n Lutske Brabants - Afscheid Dré

Vrijdagmorgen 1 februari 2019 hebben we onze 1000ste uitzending opgenomen van ons programma 'n Lutske Brabants.  Tevens gaat het programma in een afgeslankte versie verder en heeft Dré van de Donk afscheid genomen van het programma. 

Het dialect is niet zo levend meer als een aantal jaren geleden. Er komen weinig of geen dialectartiesten meer bij. Er komen geen CD's meer uit. Langzaam sterft ons Brabants dialect ook uit. De programma's worden steeds meer herhalingen.

In eerste instantie zouden we na de 1000ste uitzending stoppen met ons programma. Maar er zijn vele reacties gekomen vanuit de hele wereld en onze omroepen HTR, ROS-Radio en de ORVA hebben dan ook geen dialectprogramma meer. Frans gaat door met het programma in afgeslankte vorm. U moet maar gewoon blijven luisteren.

'n Lutske Brabants is begin 1995 gestart als item in het programma "Kijk Op Rosmalen" bij de Rosmalense Omroep Stichting (ROS-Radio). Per 1 september 1996 zijn de Bossche Lokale Omroep Stichting (BLOS) en de Rosmalense Omroep Stichting (ROS), in verband met de samenvoeging van Rosmalen met 's-Hertogenbosch,  samen gegaan in de nieuwe omroep met de naam Boschtion. Het radioprogramma "Kijk Op Rosmalen" werd per 1 september 1996 omgedoopt naar "Uit Stad en Dorp". Tot mei 1999 is 'n Lutske Brabants een item gebleven in dit programma. Dit Lutske Brabants bestond het uit 2 platen met de Brabantse agenda ertussen in.

Vanaf 2 mei 1999 kregen we iedere week een heel uur zendtijd en werd het een zelfstandig radioprogramma. Vanaf deze uitzending zijn we met de telling begonnen. Regelmatig was een uur zendtijd te kort voor al de informatie die wij kregen en regelmatig konden we de gemaakte opnames niet geheel uitzenden.
22 December 2002, kregen we er een uur zendtijd bij en zonden we iedere zondag twee uren uit (12:00 uur - 14:00 uur). Wij konden nu veel meer informatie geven, meer gasten uitnodigen, aandacht besteden aan meerdere onderwerpen en naast CD’s ook LP's van Brabantse dialectartiesten laten horen, die je elders niet hoort. Hier werd steeds om gevraagd en we hebben nu een archief van meer dan 6000 titels tot onze beschikking.

Vanaf mei 2000 hebben we een eigen en veelbezochte internetsite "www.nlutskebrabants.nl". De site wordt door vele lokale omroepen en ook Omroep Brabant, gebruikt als informatiebron. Sinds we ook uitzending gemist hebben is het bezoekersaantal van onze site gestegen naar ongeveer 75000 hits per jaar. Wij hebben hierdoor luisteraars en bezoekers uit heel de wereld, zelfs in Bangkok. Wij zijn hier best wel trots op. We zijn begonnen met een simpele HTML-website en tegenwoordig draait de website op het Content Management Systeem Joomla.

Naast de Brabantse muziek bevat de uitzending een aantal vaste columns en items. Hannes van Cisse, Bij Wijze Van Zak Mar Zegge, De Brabantse agenda, Ons Moedertaol, De Contente Mens en Wor ik geborre ben. Twee jaar lang mochten we de VARA-columns van Wim Daniëls gebruiken in onze uitzending. Hans Lakwijk heeft met zijn column “Hannes van Cisse” de plaats ingenomen van Wim Daniëls.

Één keer per maand hadden we een uitzending met een live-artiest of groep, waar het publiek bij aanwezig kon zijn en van harte welkom was. Wij zorgen voor Brabantse gezelligheid en ontvingen de bezoekers met koffie en koek en soms ook met roggebrood met zult. Enkele namen van gasten waren o.a.: Gerard van Maasakkers & Harrie Hendriks, Lya de Haas, Hennie Korsten, Nico van de Wetering, Henk Habraken, Cor Swanenberg, Waizennutmar, Will Jonkers, Die Twee, Annelieke Merkx, Gert van Boxtel, Marie-Christien Verstraten, De Die en Ik, Dè Velt op, Ruud van der Heijden, Frans van der Aalst, Jan van der Heijden en zo kan ik nog wel even door gaan. Door de problemen bij Boschtion en er weinig dialectartiesten bijkwamen en ook de CD-markt instortte zijn we met de maandelijkse live-uitzendingen gestopt.

Zes jaar lang organiseerden wij in samenwerking met de ORVA een Brabants Kerstviering in Woonzorgcentrum De Taling. Het was ieder jaar een feest om de bewoners te zien genieten.

Vanaf 2003 was ons programma ook te horen op zaterdag- en zondagmiddag bij de ORVA en vanaf 11 juli 2016 ook bij de HTR op maandagavond. De uitzendingen bij Boschtion zijn gestopt in februari 2015 vanwege de liquidatie van Boschtion en tevens was het omdat het bestuur was opgestapt. Tevens was en is ons programma te beluisteren op zondagmiddag (11:00 - 13:00 uur) bij ROS-Radio achter de ROS-Kabelkrant.

Ik, Frans van den Bogaard, wil Dré van derDonk, onze ex-partners bedanken voor de vele jaren die zij voor het programma hebben klaar gestaan. Het is een prestatie om bijna 20 jaar, zonder een woord ruzie wekelijks naar de studio's in Rosmalen en 's-Hertogenbosch te komen voor de opnamens van ons mooie programma 'n Lutske Brabants.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard