Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2018

Natuurwandeling Bossche binnenstad - Blog Zommerschool55+ SAS Den Bosch

FVB 8057 koosjeHet is half tien, het ochtendzonnetje schijnt en de stad is al even ontwaakt. De winkels gaan van het slot en op de markt heeft vishandel Krol de eerste harinkjes schoongemaakt.
Om half 10 zijn Marijke en ik present om als gastvrouwen de groep wandelaars op te vangen. De INV gidsen Cor van Haest en John Gallast hebben er zin in. De groep wordt in tweeën gesplitst, een groep zonder en een groep met wat meer trappetjes in de route.
We wachten nog 10 minuutjes voor we vertrekken. Een mevrouw die met begeleidster met de rolstoeltaxi gebracht wordt, kan gelukkig nog net aansluiten bij de groep van Cor. Door het aftekenen van de lijst ben ik John en de groep direct al kwijt. Na een kleine speurtocht vind ik hen in de tuin van de Mariënburg, een plek met veel mooie bomen. Dat is mooi op tijd, want de groep staat net stil bij de venijnboom. Dat is een boom uit de taxusfamilie. Taxusblaadjes worden soms gebruikt in kankermedicijnen. We passeren een grote beuk, die kennen we allemaal denk ik wel van de beukennootjes.
Langs de muur van de Binnendieze wijst John op muurleeuwenbek. De leeuwenbek kijkt niet zo nauw, het plantje hangt of kruipt in muurspleten. Het bloemzaad kiemt naar de stenen toe. In de bocht van de Binnendieze ontwaren we een grote plant, geen rabarber zoals gedacht wordt, maar groot hoefblad. We verlaten het voormalige nonnenklooster via de Berewoutstraat. Hier was vroeger een kazerne. Oude gebouwen hebben nogal eens weinig ramen. Dit heeft te maken met de vroegere glas-tax, een raambelasting. Met witte geschilderde balken wekte men dan de suggestie van raampartijen.

Aan de overkant, onder het Bastion Maria blijkt een enorm bassin te zijn dat is bestemd voor overloopwater. Een geruststelling met name als de Bossche broek tot de enkels in het water staat. Door de droogte zien we ook hier dat platanen hun bast verliezen, dat is een normaal verschijnsel. De milieudienst hoef je hier dus niet voor te bellen.

FVB 8135 koosjeWe zijn verrast als we de honingboom in bloei zien. John wijst op het gevaar van de reuzenberenklauw, deze plant met witte schermbloemen is giftig en geeft flinke blaren, vooral in combinatie met de zon op je huid. Een venijnig andere plant is de grote klis. Kom je te dicht in de buurt dan zit je onder de plak bolletjes. Vervelend denk je, maar de natuur zit mooi in elkaar, het blijkt een verspreidingsvorm van de zaadjes.

De gemeente kiest voor wat meer biodiversiteit. Dat zien we o.a. aan de oeverkant bij de Van de Does de Willeboissingel. Een kleurexplosie van Canadese guldenroede, leverkruid en pispotjes, ook wel bekend als haagwinde. In de hagen langs het wandelpad wordt door ijverige spinnen hard gewerkt. John wijst op een web in de vorm van een baldakijn. In het web zien we een koker met struikeldraadjes, bestemd voor andere insecten, daar is de spin dol op. Met een ijzeren staafje raakt John voorzichtig het web aan, de spin blijkt niet thuis. Tja, een spin wil ook wel eens zijn boodschappen doen.

Als we via de trappetjes naar de oever van de Dommel lopen zien we een diversiteit aan nestkastjes. Hier onder het Heekmanplein huizen o.a. de huiszwaluw en de gele kwikzwaluw. Bij het pontje dat je brengt naar het Bossche Broek kijken we bezorgd naar de lange ereprijs. Dat doet zijn naam geen eer aan, het is een schamele korte ereprijs geworden. Het plantje is bijna uitgestorven. Wel zien we hier veel waterjuffers, ook wel bekend als libellen. Ze schijnen bijna door.

We gaan verder via de Parklaan en we verbazen ons over het mooie Tilmanshofje in koloniale stijl. Via het steegje lopen we door naar een groen ommuurd speeltuintje. Tussen de stenen zien we de gele helmbloem en de muurleeuwenbek.

En dan is het tijd om naar de markt terug te lopen, want na de mooie natuur is er natuurlijk koffie en daarbij bedanken we onze IVN gidsen voor de prachtige wandeling.

koosjeWil je ook eens wandelen met het IVN? Op hun website vind je diverse tips.
www.ivn.nl/afdeling/s-hertogenbosch

 

 

 

 

 

©2018 Zomerschool SAS Den Bosch//Koosje de Leeuw

 

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard