Te beluisteren:
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk
24 uur per dag via onze website.

219. Gegoede stand - Brugstraat

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 219LBVrachtwagen met boevenkooi op de Brugstraat. Linksachter de Draaibrug. Op de voorgrond links tramrails. Anno 1922.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0053122

De Brugstraat verbindt het Brugplein met het Emmaplein. De Brugstraat dankt haar naam aan de Draaibrug, die over de Stadsdommel ligt en de verbinding vormt tussen het Brugplein en de Oliemolensingel. De draaibrug is gebouwd als trambrug voor de lijn Sint Michielsgestel – ‘s-Hertogenbosch. In 1897 was de bouw van deze brug gepland, in dat jaar kreeg de Brugstraat haar naam. Op 8 juni 1902 werd de Draaibrug feestelijk geopend. Van dit type draaibrug bestaan er nog maar enkele.
In de toenmalige standenmaatschappij van begin twintigste eeuw woonden in de Boschdijkstraat de arbeiders, het Brugplein werd betrokken door mensen uit de lagere gebieden van de middenklasse. In de Brugstraat woonden mensen uit de hogere regionen van de middenklasse. In 1939 werd begonnen met de bouw van de Diezebrug over de Dommel. Met de voltooiing ervan in 1941, ging de Brugstraat onderdeel uitmaken van de verkeerstraverse door ’t Zand. De tegenwoordige Brugstraat kent druk verkeer van en naar het historische stadscentrum. Ze wordt omzoomd door overwegend negentiende-eeuwse (woon)huizen.
Op het punt waar Brugstraat en Havensingel samenkomen, stond vanaf 1907 het bekende hotel-café-restaurant H. Fizaan. Tijdens de bevrijding in 1944 werd het door mortierbeschietingen zwaar beschadigd, het hotel werd geheel afgebroken. Decennia lang was er kaalslag op die plek met haar kenmerkende driehoeksvorm. Op dat als lastig ervaren kavel kwam het Bossche architectenbureau Tarra met een gewaagde en verrassende stedenbouwkundige invulling. In 2007 ontstond een nieuw woonwerkgebouw met veel glas dat in schaal, hoogte en vorm sterk contrasteert met de omliggende bebouwing.

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - maandag 6 juli 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard