Te beluisteren:
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk
24 uur per dag via onze website.

202. Kempenlandstraat

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 202LBDe Kempenlandstraat nrs. 1, 3, 5 en 7. Rechts de voorgevel van Emmaplein 24 en in aansluiting daarop de Oisterwijkstraat. Datering 1920.
Foto: Afdeling Erfgoed

De Kempenlandstraat ligt in het noorden van de wijk ’t Zand. Ze is een zijstraat van de Boschveldweg. De straat is vernoemd naar een van de vier voormalige bestuursgebieden van de historische Meierij, tijdens het hertogdom Brabant: het Kwartier van Kempenland. Het omvatte de volgende plaatsen: Aalst, Bergeijk, Bladel, Blaarthem, Borkel en Schaft, Casteren, Duizel, Eckart, Eindhoven, Eersel, Gestel, Hapert, Hoogeloon, Knegsel, Lommel, Meerveldhoven, Middelbeers, Netersel, Oerle, Oirschot, Oostelbeers, Reusel, Riethoven, Stratum, Steensel, Valkenswaard, Veldhoven, Vessem, Westerhoven, Wintelre, Woensel en Zeelst. Het dorp Luyksgestel behoorde tot het Prinsbisdom Luik en viel buiten dit kwartier. De hoofdplaats was lange tijd Oirschot, later werd dat Eindhoven. De hertog van Brabant werd vertegenwoordigd door de kwartierschout, die te Oirschot zetelde. Deze zou al vóór 1246 gefunctioneerd hebben. De dorpsafgevaardigden kwamen bijeen te Oerle en later te Eindhoven. Tegenwoordig wordt onder Kempenland ongeveer hetzelfde gebied ten westen van Eindhoven verstaan, zij het dat Lommel in 1807 is uitgeruild met Luyksgestel. Het kerngebied van het huidige Kempenland wordt gevormd door de zogeheten Acht Zaligheden (sel-ligheden): Duizel (Brabants: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (Brabants: Wèntersel).

In 1914 richtte een groep tuinders aan de Kempenlandstraat 6 de NV Bossche Veiling op. In 1930 nam de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond haar over. Augustus 1967 sloot deze veiling voor groenten en fruit de deuren aan de Kempenlandstraat.

Juni 1922 werd aan de Kempenlandstraat 14 de ’s-Hertogenbossche Vereeniging voor Volksbaden opgericht. Tot 1966 bleef dit Volksbadhuis geopend, juni 1970 besloot de gemeenteraad tot ontruiming en sloop.

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 april 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard