Iedere woensdag en zondag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2016

203. Peellandstraat

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 203LBVoor- en zijaanzicht drukkerij C.N. Teulings. Links de Peellandstraat met op de achtergrond het rangeeremplacement van het station. Anno 1918.
Foto: Afdeling Erfgoed

De Peellandstraat ligt in het noorden van de wijk ’t Zand. Zij is een zijstraat van de Boschveldweg. De straat is vernoemd naar een van de vier voormalige bestuursgebieden van de historische Meierij, tijdens het hertogdom Brabant: het Kwartier van Peelland. Het omvatte de volgende plaatsen: Aarle-Beek, Bakel, Deurne, Erp, Gerwen, Liempde, Lierop, Lieshout, Nederwetten, Nuenen, Schijndel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Stiphout, Tongelre en Veghel. Het graafschap Rode was mogelijk de voorloper van het Kwartier Peelland. Met de verkoop van het graafschap Rode – door Otto II, graaf van Gelre – aan hertog Hendrik I, kwam Sint-Oedenrode in 1231 bij het hertogdom Brabant. Deze plaats werd in de middeleeuwen de bestuurlijke hoofdstad van het Kwartier Peelland. In 1232 kreeg Sint-Oedenrode vrijheidsrechten. Vanaf dat moment werd het aangeduid als De Oude Vrijheid. Het nieuwe stadje had goede, natuurlijke verdedigingswerken: het lag in een lus van de Dommel en werd omgeven door de moerassige Dommelbeemden. Later verschoof de geografische aanduiding van Peelland iets naar het zuidoosten van Brabant. De bestuurlijke rol van het kwartier werd in de eerste helft van de vijftiende eeuw overgenomen door Helmond. Deze toenmalige heerlijkheid kwam in 1220 in bezit van Hendrik I, in 1232 verwierf het stadsrechten, in 1376 verkreeg het marktrechten. Omstreeks 1325 werd begonnen met de bouw van een vierkante waterburcht, het huidige Kasteel Helmond. Rond 1400 werden ook stadswallen en een gracht aangelegd. Deze stadsgracht, Ameide genaamd, kreeg zijn water vanuit de Aa, die destijds dwars door de stad stroomde.

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - donderdag 3 december 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard