Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2018

332. Verdwenen in Eikendonk - Eikendonkplein

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 332LBIn het midden de kenmerkende driehoek van de wijk De Bossche Pad/Eikendonk op een luchtopname uit 1994.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0071544

Door de langgerekte, driehoekige hoofdvorm met een centrale ruimte, het Eikendonkplein, geeft de woonwijk Eikendonk (De Bossche Pad) een sterke, ruimtelijke identiteit. De driehoek wordt gevormd door de historische lijnen van de Maastrichtseweg en De Bossche Pad. Tussen beide randen liggen korte, smalle dwarsstraten. De bebouwing uit de twintiger jaren van de vorige eeuw bestond en bestaat nog deels uit eengezinswoningen en een stapeling van boven- en benedenwoningen. Er is vooral complexgewijs gebouwd, toch werd Eikendonk niet als een architectonische eenheid ontworpen. De wijk Eikendonk heeft overwegend een woonfunctie. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit 308 woningen, voor het merendeel in bezit van woningcorporatie BrabantWonen, waaronder de relatief nieuwe huizen aan de Oostwal. Aan de Maastrichtseweg zijn nog een architectenbureau, autoherstelbedrijf, automaterialenhandel en een café gevestigd. Het complex woningen aan de Maastrichtseweg 34 t/m 57, Eindstraat 2 t/m 16 en De Bossche Pad 49 t/m 74 is eind 2008 aangewezen als gemeentelijk monument.

Toen de Oostwal werd verlegd, was er geen plek meer voor drie straten: Kleine Hekel, Heinemanstraat en Verbekestraat. Begin jaren tachtig zijn deze straten gesloopt. De Commissie voor het Geven van Straatnamen had voor de Kleine Hekel eigenlijk de naam Loonstraat bedacht. Een en ander als eerbetoon aan de werkloze, tot bouwvakker omgeschoolde sigarenmakers die met het maken van de betonstenen hun loon konden verdienen. De leden van de gemeenteraad vonden die naam echter helemaal niks, zoals ze de meeste namen die waren bedacht voor Eikendonk, niets vonden. Het werd aanvankelijk Kortenstraat, maar kort daarna op 28 februari 1921 kwam het raadsbesluit: Kleine Hekel. De naam verwees naar de waterpoort (een hekel) waar stadsrivier De Aa in vroegere tijden in uitkwam. De door de commissie voorgestelde Arbeidstraat werd omgedoopt in Heinemanstraat. Het grote orgel in de Sint Jan werd door F.G. Heineman in de periode 1784 – 1787 gerestaureerd en vernieuwd. De Middenstraat, die de Kleine Hekel met de Heinemanstraat verbond, werd herdoopt in Verbekestraat. Paulus Verbeke was de eerste organist in de Sint Jan, na de teruggave in 1810 aan de katholieken door Napoleon Bonaparte. Naast organist was Verbeke ook handelaar in piano’s, kerkorgels en kerkelijk meubilair. Omstreeks 1804 kwam hij naar ’s-Hertogenbosch als militair muzikant. Zijn opvolger als organist in de Sint Jan werd in 1839 Pieter Jan van Paeschen, waarnaar de Van Paeschenstraat is vernoemd.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard