Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2018

331. Gebouwd met betonstenen - Heinemanstraat

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 331LBDe Heinemanstraat, een zijstraat van de Oostwal met huizen opgetrokken in beton, gesloopt begin jaren tachtig. Anno 1924.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0032454

De wijk De Bossche Pad wordt ook wel woonwijk Eikendonk genoemd. Het woongebied wordt in het noorden begrensd door de straat De Bossche Pad, in het oosten door de Lambooybrug, in het zuiden door de Maastrichtseweg en in het westen door de Oostwal. De wijk Eikendonk is onderdeel van de eerste stadsuitbreiding aan de noordoostkant van de historische binnenstad, tezamen met de Hinthamerpoort en de Indische Buurt. De langgerekte, driehoekige vorm van Eikendom is het resultaat van de reservering voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart langs de straat De Bossche Pad, met aansluiting op stadsrivier de Aa. Deze geplande omlegging werd echter nooit gerealiseerd. Het uitbreidingsplan ‘Bossche Pad’ voorzag met name in arbeiderswoningbouw, waarbij – vanwege de lagere kosten – gekozen werd voor experimentele bouwsystemen in beton. Tussen 1921 en 1923 werd er gebouwd. De eenvoudige betonhuizen waren afwisselend eengezinswoningen of beneden- en bovenwoningen, ze werden gebouwd volgens twee systemen. De firma Bredero hanteerde het Duitse Olbertz-Sparbausysteem (de woningen met de hellende daken). De huizen met de platte daken werden geplaatst volgens het zelfontwikkelde Isolasysteem van de firma Stulemeyer. De stadsuitbreiding was een combinatie van gemeentelijke bouwpolitiek en werkvoorziening. De Bossche wethouder Manis Krijgsman heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Hij schakelde werkloze sigarenmakers in bij de productie van de grote betonstenen. In 1920 werd er aan de Veemarktweg, op de toenmalige gemeentewerf ten westen van de oude spoorweghaven, een zogeheten Noodschool opgericht. Hier werden enkele tientallen, voornamelijk werkloze sigarenmakers omgeschoold tot ‘bouwvakker’. Met dit beleid van aanpak van de woningnood, gekoppeld aan de bestrijding van de werkeloosheid, was ’s-Hertogenbosch een voorloper in Nederland. Na de eerste oplevering, bleek het moeilijk de huizen te verhuren aan de doelgroep. De huren lagen te hoog voor de krotbewoners uit de binnenstad. Daarom werd een aantal woningen verhuurd aan ambtenaren. Later zijn de panden voorzien van stucwerk of baksteen. Na 1924 zijn de resterende bouwblokken op traditionele wijze gebouwd, veelal met pandsgewijze bebouwing in de particuliere sector. Eind jaren zeventig kwam er stadsvernieuwing in de Eikendonk. Het complex aan de westkant werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw aan de Oostwal. Eind 2009 waren al veel Eikendonkers naar elders verhuisd, in afwachting van de sloop van 165 verouderde woningen voor de nieuwbouw van 142 huizen, gestart half augustus 2011.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard