Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2015

193. Slag van Lekkerbeetje - Lekkerbeetjesstraat en Van Bréautéstraat

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 193LBDe Lekkerbeetjesstraat gezien vanuit de Maijweg richting Koningsweg, op de achtergrond het voormalig gebouw van de PNEM. Anno 1960.
Foto: SA nr. 0042882

In de wijk ’t Zand bevinden zich twee straten, waarvan de namen veel met elkaar te maken hebben. De Lekkerbeetjesstraat is gelegen tussen de Koningsweg en de Maijweg. Aan de andere kant van de Koningsweg ligt de Van Bréautéstraat, een zijstraat van de Van der Does de Willeboissingel. Lekkerbeetje was de bijnaam van Gerard Abrahamsz van Houwelingen, die woonde aan de Hooge Steenweg 5-7. Hij diende als luitenant in Spaanse dienst onder de militair gouverneur van de stad, Anthonie Schets van Grobbendonk. Het Middelnederlandse Leckerbeetkijn betekent smeerlap of gemene kerel. Pierre de Bréauté was een Franse edelman, als ritmeester in dienst van de Staten-Generaal. Beiden hadden elkaar uitgedaagd om een meningsverschil via een duel met ieder twintig ruiters, uit te vechten. Op 5 februari 1600 troffen beide partijen elkaar op de Vughterheide. Al bij de eerste charge werd Lekkerbeetje dodelijk getroffen door een kogel in het hoofd. Bij de tweede aanval werden de Staatsen verslagen. De Bréauté werd gevankelijk naar ’s-Hertogenbosch vervoerd, waar hem een goede behandeling was beloofd. Toen de Bosschenaren echter hoorden dat hun officier was gedood, werd De Bréauté van zijn paard getrokken en in koelen bloede vermoord. Zijn lijk werd naar Frankrijk vervoerd, Lekkerbeetje werd begraven in de kloosterkapel van de predikheren. Dit ruiterduel is de geschiedenis ingegaan als De Slag van Lekkerbeetje en wordt beschouwd als de laatste, heroïsche ridderslag van West-Europa. Een bronzen beeldengroep op de hoek Loonsebaan en De Bréautélaan te Vught, nabij café-restaurant De Vughterheide, herinnert sinds 2000 aan dit treffen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 16 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard