Iedere woensdag en zondag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2015

148. Vorstelijke straat - Keizerstraat

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 148LBEerste PNEM-kantoorgebouw aan de Keizerstraat 2, vlak voor de afbraak in 1922. In dat jaar verhuisde de PNEM naar de Koningsweg.
Foto: SA nr. 0001741

Op de hoek van de Keizerstraat en Sint-Jorisstraat heeft de Sint-Joriskapel gestaan. Voor de rest werd de gehele westzijde van de Keizerstraat in beslag genomen door een bijzonder groot pand. Vermoedelijk door de Lombarden gebouwd, kwam de kolossale woning rond 1530 in bezit van de zeer rijke Hendrick Proening van Deventher. Deze Van Deventher stelde zijn geriefelijke woning meermalen gastvrij ter beschikking aan patriciërs en adellijke personen. Ook keizer Karel V verbleef bij hem, daar was de vorst verzekerd van de grootst mogelijke luxe. De bezoeken van 1540 en 1545 gaven de keizer aanleiding om zijn gastheer in de adelstand te verheffen. Van Deventher liet ter herinnering daaraan een beeld van de keizer in harnas boven de poort van zijn woning plaatsen. Zijn huis kreeg de naam Keizershof en de straat werd omgedoopt tot Keizerstraat. In 1871 werd het rechthoekige bouwwerk gesloopt en werd er een schoolgebouw voor in de plaats gezet. Tegenover de Keizershof stond de Hof van Zevenbergen. De Hof van Zevenbergen is een 15e-eeuws hofcomplex met binnenplaats en enkele recente woningen op het achtererf. Oorspronkelijk is het gebouwd als adellijk stadspaleis. Later raakte het in bezit van burgerlijke families en werd het in drie herenhuizen opgedeeld. In 1778 werd het pand een Roomsch Armenweeshuis, de 19e-eeuwse gevelsteen van het weeshuis bevindt zich bij de poort op de binnenplaats. Enkele jaren geleden is het gebouw ingrijpend gerestaureerd tot kantoor en zijn op het achtererf woningen geplaatst. Aan de voorzijde is een zogenaamde loofgang toegepast met diverse soorten perenbomen.

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - donderdag 25 februari 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard