Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

130. Pastorie Sint-Antoniuskerk

FotoLB BM 130De voormalige pastorie van de eens ernaast gelegen en in 1983 gesloopte Sint-Antoniuskerk. Foto: Josephine Peren

Op de hoek van het Kapelaan Koopmansplein en de Jan Schöfferlaan staat de voormalige pastorie van de eens ernaast gelegen en in 1983 gesloopte Sint-Antoniuskerk. Het pand dateert uit 1922 en is gebouwd naar een ontwerp van de architect W. te Riele. Het omvat een kelder, begane grond, eerste verdieping en een zolder onder een schilddak met een uitspringend gedeelte boven het risaliet. Sinds maart 2005 is het een gemeentelijk monument.

De gevel aan het Kapelaan Koopmansplein 113 heeft op de begane grond een hoog venster, een drieledige ingangspartij en vier vensters onder spitsbogen. De ingangspartij bestaat uit een oorspronkelijk verdiept in de gevel aangebrachte voordeur met twee bovenlichten. Aan beide zijden van de deur zijn twee smalle, hoge, achtruits vensters met daarboven een zesruits venster. De gevelopeningen op de begane grond zijn aan het einde van de 20e eeuw voorzien van traliewerk. Links van de deur is een natuurstenen brievenbus aangebracht. De brede vensters met hoge kruiskozijnen bevatten twee draaibare, achtruits delen. Op de verdieping is hetzelfde patroon aangebracht, waarbij de vensters twee ruiten lager zijn. Boven de deur zit een venster gelijkwaardig aan dat op de hoek. De ontlastingsconstructies zijn halfsteens segmentbogen zonder spitsbogen. In het dakvlak bevinden zich een schoorsteen en twee dakkapellen met zadeldakjes en schilden aan de voorzijde. In de kapellen zijn twee zesruits draairamen aanwezig. Onder het dakvlak is een houten bakgoot op klossen bevestigd.

De linkerzijgevel aan de Jan Schöfferlaan bestaat uit een middenrisaliet en twee flankerende delen. Op het uitgebouwde deel sluit aan beide zijden een lage muur met een gesmeed hekwerk aan. In het rechterdeel zijn twee vensters met dezelfde vormgeving als in de voorgevel. In het risaliet zijn symmetrisch zes vensters, drie op de begane grond en drie op de verdieping. Het zijn smalle, hoge vensters met rollagen aan de zijkanten en een breder vensters in het midden. De kopse zijden van de uitbouw bevatten twee smalle, hoge vensters. De gevelopeningen hebben dezelfde vormgeving al s in de voorgevel. De vensters op de hoeken zijn, anders dan elders, voorzien van een zandstenen plaat. In de drie dakvlakken zijn dakkapellen met negenruits draairamen geplaatst. Het linkerdeel naast het risaliet heeft hetzelfde uiterlijk als het rechterdeel, door de symmetrie van deze gevel heeft het gebouw een L-vormige plattegrond gekregen. De vensters op de begane grond hebben houten rolluiken die buiten gebruik zijn, sinds het traliewerk is aangebracht.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard