Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

128. Voormalige beneden- en bovenwoning

FotoLB BM 128De voormalige boven- en benedenwoning aan het Julianaplein 31-33 heeft een klassieke herenhuisindeling. Foto: Josephine Peren

Het uit een voormalige beneden- en bovenwoning bestaande herenhuis aan het Julianaplein 31-33 dateert uit 1909-1910. Het is gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect K.C. Suyling. Door een latere samenvoeging van de twee adressen is de voordeur op nr. 31 weggenomen. Sinds 2009 staat het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een ‘showkap’. Deze kap bestaat uit een evenwijdig aan de voorgevel lopend lessenaarsdak, waarop links een steekkap aansluit en waar zich rechts een houten dakkapel bevindt, eveneens met een lessenaarsdak. Het metselwerk van de gevels is uitgevoerd in vaalrode verblendsteen in kruisverband. Er is een bakstenen plint met een hardstenen waterlijst. Zandstenen speklagen verlevendigen de gevel, bovenin bevinden zich houten lijsten met klossen die de goten ondersteunen. De vensters en ingangen zijn gevat onder een verblendstenen segmentboog met zandstenen sluitstenen. Ze hebben hardstenen lek- en onderdorpels. Smeedijzeren sierankers bevinden zich langs iedere bouwlaag.

Op de begane grond heeft het complex aan de linkerkant twee vensters met een enkelruits schuifvenster. Rechts zijn er twee ingangen, waarvan de linkeringang nog de originele voordeur met paneelverdeling en decoratieve details bevat. Beide ingangen behielden hun hardstenen stoepjes en een van een bloktandlijst voorzien kalf (= horizontale tussendorpel) en een enkelruits bovenlicht. Op de bovenverdiepingen vormt de linkergevelhelft een risaliet. Langs de tweede bouwlaag sluit hierop een houten erker aan. Deze is driezijdig en voorzien van enkelruits ramen. Een lijst met klossen vormt er de overgang naar een balkon met een smeedijzeren sierhek. Rechts van het risaliet zijn de bovenverdiepingen elk voorzien van een venster met een enkelruits schuifraam. Een topgevel met een zoldervenster vormt de afsluiting van het centrale deel van het risaliet. De topgevel heeft schuine zijden, maar is bovendien als een trapgevel uitgevoerd.

Deze voormalige beneden- en bovenwoning heeft een klassieke herenhuisindeling, met een opzij gelegen gang en trappenhuis en aan één zijde daarvan gelegen hoofdvertrekken. De keukens van beide woningen werden in een achterbouw ondergebracht, met een onder dit bouwdeel gelegen kelder.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard