Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

122. Markante bouwmassa

FotoLB BM 122Het pand Julianaplein 5 heeft monumentale waarde vanwege de vormgeving van de gevels en de markante bouwmassa als hoekpand.
Foto: Josephine Peren

Het pand Julianaplein 5 is in 1909 ontworpen door de architect H. Peijnenburg. Het is gelegen in een gesloten gevelwand. De rooilijn van de huizen aan de linkerkant van het gebouw verspringt, waardoor het op een hoek is komen te liggen. Het sober art nouveau vormgegeven complex omvat een begane grond, een eerste verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak. Het dakschild aan de straatzijde is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het linkerdakschild is voorzien van een bedekking met leien. De dakschilden die aansluiten op de tuitgevels evenals de zijkanten van de dakkapel zijn voorzien van leien. Sinds november 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De gevel is twee vensterassen breed en heeft aan de rechterzijde een risalerende topgevel. In deze as is de voordeur met brievenbus geplaatst. Met daarboven op de eerste verdieping, rustend op een hardstenen console met schelpmotief, een Frans balkon met openslaande deuren en in de top een klein venster. Enkele lagen boven de bakgoot versmalt het muurwerk met een sprong, afgedekt met een hardstenen afdekplaat. De tuitgevel die hierop volgt heeft een uit- en ingezwenkte gevellijn, afgedekt met een hardstenen rollaag. De top eindigt met een smalle hals waarop een hardstenen afdeksteen met golvende bovenzijde, waarin het jaartal van het bouwjaar 1909 is aangebracht. Links hiervan bevindt zich zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een brede gevelopening. Die is aan de bovenzijde voorzien van een licht getoogde strek met natuurstenen aanzetblokken. De gevel eindigt met een uitkragende, nog oorspronkelijke bakgoot.

De hoek van het pand is afgeschuind en is voorzien van eenzelfde gezwenkte topgevel als de voorgevel. Het muurvlak van deze hoek is ten opzichte van de voor- en zijgevel teruggelegd. Het heeft een smal venster op de begane grond en de eerste verdieping. Door het terugspringen van de rooilijn van de panden links van het pand Julianaplein 5, is de linkerzijgevel in het zicht. De zijgevel is wat betreft opbouw en detaillering identiek aan de voorgevel en heeft een venster op de begane grond en de eerste verdieping. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met moderne vulling en een fronton met gebogen kroonlijst

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard