Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

118. Kleurige verblendsteen

LBFoto 118 Julianaplein 27 29

De voormalige beneden- en bovenwoning aan het Julianaplein 27-29 heeft een verspringend deel van de gevelwand. Foto: Josephine Peren

Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 27-29 is in 1909 gebouwd naar een ontwerp van de architect A. Hootsmans. Het complex is zowel een rijksmonument (2004) als een gemeentelijk monument (2011). Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond. Het telt drie bouwlagen en een zolderverdieping. De zolder is opgenomen onder een afgeplat, omlopend schilddak met leien. Langs het afgeschuinde deel van het dak – waar ook de bouwmassa is afgeschuind – bevindt zich een houten dakkapel met een dubbel draairaam. De raamvleugels hebben zowel boven- als onderlangs sierroedenverdeling. Verder sluit zowel aan de voorkant als aan de rechterzijde van het pand een trapgevel met steekkap aan. De gevels zijn gemetseld in helderrode verblendsteen in kruisverband. Ze hebben hardstenen plinten en zijn verlevendigd met speklagen in witte verblendsteen. Een siermetselwerkstrook met decoratieve klossen en houten lijstgoten vormt de beëindiging van de gevels. De vensters en ingangen zijn voorzien van hardstenen onder- en lekdorpels. Op de begane grond zijn de lekdorpels verbonden met speklagen. De houten deuren en ramen zijn origineel.

Het pand heeft op de begane grond links twee rondboogingangen. Het rechter exemplaar is de originele voordeur. Deze is voorzien van een paneelverdeling en heeft twee enkelruits dubbelramen. Beide ingangen hebben een in de rondboog doorgestoken bovenlicht met twee verticaalroeden. Rechts bevat de gevel twee rondboogvensters met een enkelruits schuifraam, bovenlichten en een zandstenen sluitsteen. De afgeschuinde hoekpartij die zich rechts langs de gevel bevindt, heeft een vergelijkbaar, maar nu smaller rondboogvenster. Twee zandstenen sierconsoles ondersteunen de houten erker. Deze heeft een dubbel draairaam en borstweringen met paneelverdeling. Aan de bovenzijde is een schilddakje. Rechts van de erker krijgt de bovenverdieping daglicht via twee vensters met een enkelruits schuifraam. Ze zijn gevat onder een segmentboog met siermetselwerk en een blinde boogtrommel. In de afgeschuinde hoekpartij is een vergelijkbaar, smaller venster. De trapgevel waarmee het pand links van de afgeschuinde hoekpartij wordt beëindigd, is vrij breed van opzet en is ingeklemd tussen geveldammen met siervazen. In de trapgevel zijn twee zoldervensters met een rondboog en van sierroedenverdeling voorziene schuiframen. Het boogveld is voorzien vaneen mozaïek met symbolen van geloof (anker), hoop (kruis) en liefde (hart).

Deze voormalige beneden- en bovenwoning heeft een klassieke herenhuisindeling, met een opzij gelegen gang en trappenhuis en aan één zijde daarvan gelegen hoofdvertrekken. De oorspronkelijke suite-indelingen zijn grotendeels verdwenen. Van beide woningen werden de keukens in een achterbouw gerealiseerd. Hier kwamen bovendien enkele kamers.



© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard