Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

115. Boerderij Godschalx in Oud-Empel

FotoLB BM 115

De monumentale woonboerderij aan de Empelsedijk nummer 15 in Oud-Empel. Foto: Josephine Peren

De monumentale boerderij met grupstal (grup = goot voor mestafvoer) aan de Empelsedijk 15 in Oud-Empel, staat sinds mei 2001 geregistreerd als rijksmonument. Het complex werd in 1906/07 opgericht in opdracht van Jan Godschalx. De familie Godschalx speelde een belangrijke rol in Empel; zij bracht onder anderen drie burgemeesters en een bisschop voort. Grote delen van de woonwijk Maaspoort zijn bebouwd op voormalige landbouwgronden van dit (boeren)geslacht.

Het woongedeelte is gebouwd in een eclectische stijl. De boerderij is gedeeltelijk onderkelderd en heeft een rechthoekige grondslag van één bouwlaag met kapverdieping onder een mansardedak met Maasgedekte leien. De symmetrisch opgebouwde voorgevel telt vijf traveeën en wordt geleed door een gecementeerde plint en speklagen. Vensters en voordeur zijn getoogd met een segmentboog en hebben op de begane grond een metseldecoratie in de boogtrommels. De vensters hebben T-ramen en zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. De centraal gelegen ingang heeft een vleugelpaneeldeur met glaspanelen en gietijzeren sierroosters. Naast de ingang bevindt zich een kleine gedenksteen voor de eerstesteenlegging. In het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een kleine dakkapel met puntdak. De vensters in de zijgevels en de achtergevel zijn grotendeels oorspronkelijk; alleen die van de keuken zijn gewijzigd.

Een centrale gang, die betegeld is met marmeren plavuizen en een lambrisering met een imitatie-marmer beschildering heeft, doorsnijdt intern het pand. Aan weerszijden van de gang bevinden zich de woonvertrekken met kamers en suite, een achterkamer en een grote keuken met bijkeuken. De kamers op de begane grond hebben stucplafonds met florale en geometrische ornamentiek. De oorspronkelijke detaillering is nog geheel aanwezig met onder meer: houten paneeldeuren, schuifdeuren, natuurstenen schouwen, vensterbanken en –luiken. De keukenvloer is belegd met gele en zwarte tegels. De oorspronkelijke stookplaats met houten omlijsting is nog bewaard. Via de keuken is de van troggewelfjes op ijzeren profielen voorziene kelder bereikbaar. Via een trap met geornamenteerde, ijzeren balusters komt men bij de slaapkamers op de kapverdieping. Deze bevatten verder geen bijzondere detaillering.

De grupstal is toegankelijk via de bijkeuken en staat hier haaks op. De stal is een éénlaags, rechthoekig bouwlichaam met zadeldak. Aan de voorzijde zijn licht getoogde vensters met zesruits ramen en een houten deur met bovenlicht. In de kopgevel bevinden zich inrijpoorten. In de achtergevel zijn gietijzeren boogramen en smeedijzeren steekankers aangebracht.



© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard