Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

106. Typisch Bosch woonhuis

FotoLB BM 106Het pand Hinthamerstraat 40, een typisch Bosch woonhuis, is sinds januari 1989 een rijksmonument. Foto: Josephine Peren

Het pand Hinthamerstraat 40, op de hoek met de Nieuwstraat, is sinds januari 1989 een rijksmonument. Het staat al vanaf omstreeks 1649 bekend onder de naam De Roosekrans. Was vroeger geen hoekhuis, werd dat pas in 1644 toen een buurpand gesloopt werd ten behoeve van de aanleg van de Nieuwstraat. Het pand had van oorsprong op de begane grond aan de linkerzijde een poortdoorgang naar een smalle straat. Deze steeg leidde naar het klooster van de Predikheren, dat aan de noordzijde van de Binnendieze was gelegen.

Het gebouw bestaat uit een voorhuis en een vast achterhuis met kelder. Voor- en achterhuis zijn van elkaar gescheiden door een dwarsmuur met stookplaatsen. Onder de voorzijde van het voorhuis zit ook een kleine kelder, met dwars geplaatst tongewelf met enkele gewelfde nissen.

De voorgevel, een witgeschilderde bakstenen lijstgevel, is erg hoog en dateert van de 19e eeuw. Aan de achterzijde is een in baksteen gemetselde trapgevel, met op de trappen nog de originele afdekking van gemetselde ezelsruggen. De trapgevel is een van de oudste van Den Bosch. In de voorgevel is in de tweede helft van de 19e eeuw een houten winkelpui geplaatst, die vroeger twee deuren had. Tussen voor- en achterhuis bevindt zich een glas-in-loodraam.

Het groenblauwe plafond van de opkamer in het achterhuis rust op de originele moer- en kinderbalken. Een kopie van een 15e-eeuwse diamantkoppenschildering zit in de muur van de opkamer. De achterkamer is hoger dan het voorhuis. De kelder ligt half onder straatniveau en is voorzien van een hedendaags balkenplafond. Eeuwen geleden stond de kelder in verbinding met het klooster van de Predikheren.

De bovengelegen woning kent tegenwoordig een eigen opgang, gelegen aan de Nieuwstraat. In de gepleisterde zijgevel is een deur met bovenlicht en vier vensters en vallen vork-, kruis- en staafankers op. In 1995 is aan de zijgevel een Mariabeeldje aangebracht.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard