Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

105. Vroegere bankierswoning Villa Zandstaete

FotoLB BM 105De voormalige bankierswoning aan het Julianaplein nummer 10. Anno 1985. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0055735

Villa Zandstaete aan het Julianaplein 10 in de wijk ’t Zand werd in 1908 gebouwd naar ontwerp van de architect K.P.C. de Bazel in vormen van het rationalisme met traditionalistische elementen. Opdrachtgever was de bankier G. van Lanschot. Sinds mei 2001 is het pand een rijksmonument.

De villa is onderkelderd en heeft twee bouwlagen met kapverdieping op een rechthoekige grondslag waarbij op de hoeken risalieten zijn geplaatst. Op de hoeken van de daknok bevinden zich twee met metselwerk in gele baksteen geornamenteerde schoorstenen. De hoofdmassa van het complex heeft een mansardedak. De hoekaanbouwen hebben tent- en schilddaken en bolpirons op de nok. Om de lengteas te benadrukken heeft de aan de pleinzijde gelegen centrale entree zowel een horizontale als een verticale driedeling. Op de begane grond bestaat deze uit drie rondbogen op twee natuurstenen kolommen met kapitelen en een centraal geplaatste deur met natuurstenen trap, die geflankeerd wordt door rondboogvensters. De twee buitenste openingen worden in de plintzone afgesloten door een siersmeedijzeren hekwerk. Onder het vloerniveau bevinden zich daarachter de vensters van de kelder. Op de verdieping zijn boven de rondbogen drie rechtgesloten vensters met kruiskozijnen geplaatst. Deze worden geflankeerd door vierpasbogen met natuurstenen omlijsting.

De gootlijst heeft aan alle kanten een ruim overstek en wordt door bewerkte, houten klossen gedragen. Centraal boven de gootlijst bevindt zich in het dakschild een grote dakkapel met drie vensters met middenstijl en afzonderlijke topgevels. De dakkapel wordt geflankeerd door twee kleine rondboogkoekoeken met klapraampjes. Aan de pleinzijde bevindt zich een vijfzijdige hoektoren. In detaillering en goothoogte komt de hoektoren overeen met de hoofdmassa.

Aan de achterzijde bevindt zich een verhard terras dat met een trap bereikbaar is. In de achtergevel wordt de as van het gebouw benadrukt door een verticale driedeling. Op de begane grond bevindt zich een driezijdige erker met balkon aan de bovenzijde. Hierboven is een band van geometrisch siermetselwerk van witte verblendsteen.

Op elk van de twee bouwlagen zijn vijf vensters. Links aan de voorgevel bevindt zich een driezijdige, tweelaagse uitbouw. Rechts aan de achterzijde bevindt zich een veelzijdige uitbouw van één laag. Tegen de linker achterzijde is een in 1913 aangebouwde veranda van één bouwlaag geplaatst. Door middel van een tussengang staat de hoofdmassa in verbinding met de voormalige berging/garage die nu als kantoorruimte dient.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard