Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

096. Panden op een kenmerkend punt

FotoLB BM 096De panden aan de Hinthamerstraat 218, 220 en 222 zijn gesitueerd op een bijzonder karakteristiek punt van de Hinthamerstraat en de
Zuid-Willemsvaart. Foto: Josephine Peren

Het gebouwencomplex aan de Hinthamerstraat 218-222 is rond 1900 in eclectische stijl gerealiseerd. Het heeft een drieledige opzet. Het tweelaagse hoofdbouwdeel (nr. 220) heeft aan zowel de linker- als de rechterzijde een eenlaags bouwdeel (nrs 218 en 222). De voorgevel van het hoofdbouwdeel volgt de gebogen rooilijn van de straat door twee maal in te knikken. Het hoofdbouwdeel omvat een begane grond, eerste verdieping en een zolder onder een steil schilddak. De eenlaagse bouwdelen aan weerszijden hebben een zadeldak met een enkel dakschild.

De in drie delen geknikte voorgevel van het hoofdbouwdeel heeft op de begane grond een hardstenen pui. De gevel heeft hoekpilasters en een dubbele pilaster op de plek van de knikken. De pui heeft in het midden een oorspronkelijk dubbele deur met daarboven een groot rondboogvenster. De eerste verdieping heeft drie vensteropeningen onder een getoogde boog met aanzetstenen en een sluitsteen. In de sluitstenen is de letter S ingehakt. Onder de strekse boog bevindt zich een oorspronkelijk zandstenen latei, die is vormgegeven als zijnde een kroonlijst. Deze latei dekte oorspronkelijk houten rolluikkasten af. De gevel eindigt in een sobere, uitkragende, bakstenen lijst die is voortgezet over de zijgevels van het hoofdbouwdeel. De Vlaamse gevel, geaccentueerd door zandstenen klossen onder de uitkragende bakgoot, is voorzien van een timpaan.

De voorgevel van het linkerbouwdeel, Hinthamerstraat 218, is symmetrisch van opzet en door gemetselde pilasters met een zandstenen basement en kapiteel in drieën gedeeld. De entree in het midden van de lijstgevel heeft een halfrond bovenlicht waarboven een hergebruikte gevelsteen is ingemetseld. De oorspronkelijke voordeur is vervangen door een bredere pui. Aan weerszijden van deze pui is een etalagevenster onder een getoogde boog met aanzetstenen en een sluitsteen. In de sluitstenen is de letter C ingehakt. De gevel eindigt met een licht uitkragend, bakstenen fries met sierlijst, waarboven een houten bakgoot op klossen. De dakkapel is uitgevoerd met dubbele draairamen en een fronton.

De voorgevel van het smalle rechterbouwdeel, Hinthamerstraat 222, sluit wat betreft vormgeving en detaillering aan bij de gevel van het linkerbouwdeel, Hinthamerstraat 218. Links in de gevel is een oorspronkelijke deur met een bovenlicht. Rechts bevindt zich een T-venster met een oorspronkelijk schuivend onderraam.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 16 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard