Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

095. Oud-burgemeesterswoning

FotoLB BM 095Het middelste pand met huisnummer 10 is de voormalige burgemeesterswoning aan de Peperstraat. Anno 1960.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0046851

Het pand Peperstraat 10 staat sinds mei 2001 geregistreerd als rijksmonument. Het werd in 1909 gebouwd in opdracht van mevrouw Van Zinnicq Bergmann-Verheyen, naar ontwerp van de architect K.C. Suyling. Het herenhuis toont de vormentaal van de Um 1800-stijl, met classicistische invloeden. Tussen 1962 en 1993 was het officieel de ambtswoning van de Bossche burgemeester.

De deels onderkelderde woning heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde een aanbouw op polygonale plattegrond. Aan de voorzijde zijn twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met leien. Aan de achterzijde zijn drie bouwlagen onder plat dak. De voorgevel toont een pilastergeleding en wordt afgesloten door een kroonlijst, met daarboven een geprofileerde bakgoot op klossen. De dakkapel heeft een spiegelboogvormige kroonlijst boven de gevel. Vier traveeën telt de voorgevel. In de meest rechtse travee bevindt zich de ingangspartij. Die bestaat uit een paneeldeur met een hoog, twaalfruits bovenlicht. Er is een gebogen kalf met tandlijst aangebracht. Voor de deur is een lage, hardstenen stoep. Boven de toegangsdeur is een hardstenen balkon met een smeedijzeren sierhek. Er zijn dubbele, openslaande, beglaasde balkondeuren met zesruits bovenlicht. Op de begane grond zitten schuifvensters met een negenruits bovenlicht. Op de bovenverdieping zijn schuifvensters met zesruits bovenlicht. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. De muurnissen tussen de pilasters worden aan de bovenzijde afgesloten door een tandlijst. De achtergevel is voorzien van T-vensters met bovenlicht in glas-in-lood. Op de begane grond links een achteringang, bestaande uit een beglaasde deur met bovenlicht. Rechts hiervan, ter plaatse van de salon/tuinkamer, zijn twee dubbele, beglaasde tuindeuren. Rechts bevindt zich de meerzijdig gesloten aanbouw voor een tuinkamer uit omstreeks 1960. Hierboven bevindt zich een Frans balkon.

In het interieur is de oorspronkelijke dispositie in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond vindt men een ruime hal, voorafgegaan door een vestibule. Links hiervan is een voorkamer en een keuken. Aan de achterzijde van de woning bevinden zich de salon en de tuinkamer. Boven de keuken zit een lichtkoof. De tochtdeur met geëtst glas en bovenlicht in de vestibule is nog een oorspronkelijk element. In diverse vertrekken zijn paneeldeuren en geprofileerde deuromlijstingen. In de voorkamer zit een eenvoudig stucplafond. In de salon bevindt zich een cassettenplafond. Er is een houten trap met houtsnijwerk in de balusters en trappalen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard