Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

091. Barokke dokterswoning op Het Zand

FotoLB BM 091Het rijksmonument Van der Does de Willeboissingel 13, gezien vanaf de Mariabrug. Foto: Josephine Peren

De villa aan de Van der Does de Willeboissingel 13 is sinds mei 2001 een rijksmonument. Het pand is in 1910/11 gebouwd voor de arts G.J.P. Daniëls. Architect is F. Kuiper jr. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en is met de lengteas dwars op de Van der Does de Willeboissingel geplaatst. Het pand telt twee bouwlagen onder een hoog, geknikt schilddak, gedekt met leien. Overstek op klossen. Boven de noordgevel bevindt zich een grote dakkapel met topgevel en driedelig, rechtgesloten venster. Boven de oostgevel is een boogvormige dakkapel. Op de nok zitten twee schoorstenen met door smeedijzeren ornamenten bekroonde kappen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met natuurstenen elementen zoals boven- en onderdorpels. In het midden van de symmetrische voorgevel bevindt zich de hoofdingang. Die bestaat uit een houten paneeldeur met halfrond bovenlicht en zijlichten met kleine roedenverdeling. De hoofdingang is bereikbaar via een bakstenen/hardstenen trap. Boven de ingang is een natuurstenen boog. Aan weerszijden van de hoofdingang zijn driezijdige erkers, waarin vensters met bovenlicht met kleine roedenverdeling. Boven de ingang, ter plaatse van het kleine trappenhuis, is een klein, rond venster met kleine roedenverdeling. Opvallend is de door de kunstenaar L.J. Vreugde ontworpen gevelversiering in reliëf. Zij is aangebracht op de balkons en boven de centrale ingang. Het motief, engeltjes (putti) en festoenen (= versiering met fruit, bladeren en/of bloemen in de vorm van een slinger) in natuursteen, grijpt terug naar de renaissance en barok. De noordelijke gevel heeft in het midden een driezijdige erker met daarboven een balkon, overeenkomstig met de erkers in de voorgevel. De asymmetrisch opgezette westgevel (achtergevel) heeft links ook een driezijdige erker met balkon. Rechts hiervan is de achteringang met een deur met zij- en bovenlichten, met kleine roedenverdeling. Geheel rechts bevond zich oorspronkelijk een tweede achteringang, later vervangen door een venster. De zuidgevel heeft een brede portiek met een laag, bakstenen muurtje en natuurstenen zuiltjes onder de luifel. In het midden hiervan zit een rondboogdeur.

Op de begane grond bevindt zich naast de vestibule aan de linkerzijde de voormalige wachtkamer en rechts de spreekkamer. Verder naar achter ligt de centrale hal die toegang verschaft tot de voormalige salon, woonkamer en keuken. Aan de achterzijde zijn de bijkeuken en tuinkamer gesitueerd. De eerste verdieping is verdeeld in een kamer voor her personeel, een kinderspeelkamer, logeerkamer, ouderslaapkamer en kinderslaapkamer.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard