Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

080. In drie delen geknikte voorgevel

FotoLB BM 080Het hoekpand Hooge Steenweg 34 en Visstraat 2 heeft een bijzondere in drie delen geknikte lijstgevel. Foto: Josephine Peren

Dit hoekpand is gelegen aan de kruising van de Hooge Steenweg 34 en de Visstraat 2. Vanaf het einde van de 16e eeuw heeft op dit perceel een pand op rechthoekige grondslag gestaan. In 1911 is dit oude huis, op delen van de zijmuren na, geheel gesloopt. Daarna werd een nieuw ontwerp met een geknikte voorgevel op een andere plattegrond gerealiseerd. Nu omvat het complex een kelder, een begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een plat dak. Dit dak heeft aan de straatzijde dakschilden, die met leien zijn gedekt. Vanaf maart 2005 is het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

De art deco voorgevel is op de begane grond uitgevoerd in natuursteen, de verdiepingen zijn met witte bakstenen gemetseld. Dit metselwerk is gesierd met dubbele, horizontale lagen. Deze bestaan uit koppen met een donkergekleurd, driehoekig element, waardoor een kepermotief ontstaat. De lagen zijn aangebracht ter hoogte van de hardstenen onderdorpels, de tussendorpels en boven de lateien van de vensteropeningen. De gevel heeft een geknikt deel op de hoek aan de Hooge Steenweg en een zeer smal deel rechts, dat in het verlengde ligt van de gevels aan de Visstraat. Dit smalle deel heeft op de begane grond een voordeur met vierruits bovenlicht, die de woonvertrekken op de verdiepingen en de zolder ontsluit. De schuifvensters op de eerste en tweede verdieping hebben een groot schuivend onderraam en respectievelijk een twaalf- en achtruits bovenlicht. De smalle gevel wordt afgesloten met een kroonlijst en twee hardstenen ornamenten.

De in drie delen geknikte lijstgevel aan de linkerkant van het pand is symmetrisch van opzet. Op de begane grond bevindt zich de portiek van de winkel. Aan weerszijden ervan is een grote etalagepui met vijf bovenlichten met glas-in-lood. De portiek heeft een driezijdige, naar binnen geknikte pui die vijf bovenlichten met glas-in-lood heeft. De hardstenen pilasters op de begane grond hebben een art deco decoratie.

Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden van de gevel een forse erker onder een met lood bekleed dak. Aan weerszijden is een samengesteld venster, dat uit twee grote schuiframen en twee twaalfruits vensters bestaat. Aan de bovenzijde van de erker sluit op de tweede verdieping een samengesteld erkervenster met twee zesruits bovenlichten aan. Dit venster is aan weerszijden voorzien van twee schuifvensters met een achtruits bovenlicht. De zolderverdieping heeft een balkon waarvan de openslaande deuren zijn gevat in een kozijn met vijfruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een lichtgebogen kroonlijst en twee hardstenen ornamenten. De rest van de gevel is afgesloten met een bakgoot op klossen, waaronder een eierlijst is aangebracht. De twee dakschilden zijn voorzien van een dakkapel onder een schilddak. De stolpvensters in de dakkapel hebben draaiende delen met een tweeruits bovenlicht.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard